• Külföld

Túlélte Mengele mérgét az anyaméhben, most az SS-őrt vádolta

Folytatódott a németországi Detmoldban Reinhold Hanning volt SS-őr pere. Hanninget 170 ezer ember meggyilkolásában való bűnrészességgel vádolják. A tárgyaláson egy másik korábbi SS-őr, Jakob Wendel is beszélt. Megdöbbentő dolgokat mondott.

A vádlott, a 94 éves Reinhold Hanning nem szereti, ha a tárgyalás közben olyan szól hozzá, aki áldozatként áll vele szemben, mint például az auschwitzi megsemmisítő tábor egyik túlélője. Mégis ez történ a tárgyaláson, amikor Orosz Angéla a tanúvallomása végén a következőket mondta:  „Emberek, akik létrehozták az auschwitzi poklot! Emberek, akik ezt kérdésfeltevés nélkül végig végignézték és segítették." "Mondja ezt el mindenkinek!” - mondta az asszony az egykori SS-őr felé fordulva.

Reinhold Hanning (Fotó: Europress - Bernd Thissen/AFP)

Reinhold Hanning (Fotó: Europress - Bernd Thissen/AFP)

Hanning ügyvédje azonnal megvédte az egykori SS-tagot, mondván: „Minden mellékvádló tanúként kinyilváníthatja véleményét. De nem jogosult a vádlottat megszólítani és a szemére vetni dolgokat” - írja a Spiegel.

Orosz Angéla csecsemőként élte túl Auschwitzot, ami maga volt a csoda. Ugyanis Orosz anyja 3 hónapos terhes volt, amikor Magyarországról Auschwitzba vitték. Ott a láger orvosa, Josef Mengele keze alá került, aki maró anyagot fecskendezett közvetlenül az anyaméhbe. De a gyerek, Angéla túlélte ezt. 1944-ben röviddel karácsony előtt, titokban jött a világra, egy tábori barakk priccsén, köszönhetően az anyja gondoskodásának.

Orosz Angéla (Fotó: Europress - Friso Gentsch/AFP)

Orosz Angéla (Fotó: Europress - Friso Gentsch/AFP)

"Mindannyian tudtuk"

A következő tárgyalási napon Jakob Wendel vallomása volt soron. Wendel szintén két évig volt őr Auschwitzban, ahogy a vádlott is. A 92 éves Wendel, az egykori SS-őrvezető, aki most nyugdíjas, nehezen tudott a bíróság és az államügyészség kérdéseire reagálni. Vallomása azok ismétlődéséből állt össze, amiket korábban mondott, amik még képekként vannak jelen az emlékezetében. 2014-ben pedig arról panaszkodott a brit sajtónak, hogy az életéből tíz évet elloptak a nácik.

Wendelt 1948-ban egy lengyel bíróság öt év börtönbüntetésre ítélte. 2014-ben ezért Németországban megszüntették ellene a nyomozást. Amikor viszont a járandóságát 2011-ben az állam a náci múltja miatt havi 59 euróval csökkentette, panaszt tett a kancellárnál és az akkori köztársasági elnöknél, Christian Wulffnál.

Jakob Wendel (Fotó: Europress - Bernd Thissen/AFP)

Jakob Wendel (Fotó: Europress - Bernd Thissen/AFP)

A védelem azt állítja, hogy amit Wendel a 2014-es nyomozás előtt csinált, nem használható fel újra. Mindenesetre most tanúként sok mindent megerősített a bíróság előtt, amikről a túlélők beszámoltak. „Őr voltam. Egy hetet voltunk nappali szolgálatban a láger környékén. Ezt követte egy hét a tábor körüli tornyokon. A harmadik héten a parancsnokságot kísértük, akik a nagy őrláncon kívül dolgoztak” - mondta Wendel. A hét minden napján, mindig 12 óra hosszat. Lehetséges volt szabadságra menni, de elsősorban a házas kollégáknak. „Nekem másfél év után volt szabad először haza mennem a szüleimhez.”

Mivel Wendel túlnyomórészt a táboron kívül volt őr, ezért neki a rámpánál történt szelekcióhoz nyilvánvalóan nem sok köze volt. Kezdetben, amikor a vonatok a deportáltakkal még nem  mentek be a láger belső területére, „ott álltunk, hogy megakadályozzuk, ha valaki meg akart szökni. Abban az esetben természetesen lőni kellett. De az emberek olyan ijedtek voltak, senki sem próbált elmenekülni”- mondta.

"Ha két évet ott töltesz, sejted, mi folyik ott”

„Látták a toronyból, ahogy az embereket elgázosították?” – kérdezte a bíróság elnöke „Láttuk a vonatokat. És ahogy az embereket bevezették” – válaszolta Wendel. Az emberek azt gondolhatták, hogy zuhanyozni mennek. „És aztán rájöttek, hogy nem kapnak levegőt.”

„Látta, mi történt a halottakkal?” – kérdezte a bírónő. „Volt egy ilyen nyitott teherkocsi, ami ide-oda szállította őket.” A gázkamrától a krematóriumig.

„Éjjel-nappal füstöltek. Látni lehetett a tüzet. Hiszen a kémények nem voltak különösen magasak.”

- mondta Wendel. Erről a képről többször is beszélt.. A folytonos füstről, a lángokról.

Azután elmondta, hogy a betegek még akkor is dolgozni mentek, amikor már alig álltak a lábukon. „Nem akartak a barakkban maradni, mert tudták, hogy akkor őket a kapu mellé kell helyezni és a blokk vezetője a krematóriumba viszi őket.” Ez pedig a biztos halált jelentette számukra.

Majd ezután Wendel kimondta a súlyos mondatot: „Ha két évet ott töltesz, sejted, mi folyik ott.” Majd kérdések sora következett:

" - Látott foglyokat munka közben összeesni és meghalni?  - Igen. - Látta, ahogy a halottakat a lágerbe szállították? - Igen. - Auschwitz munkatábor volt vagy megsemmisítő tábor?     - Megsemmisítő tábor. Ezt mindannyian tudtok."                            

A 2014-es kihallgatásánál Wendel a fő államügyésznek, Andreas Brendellnek leírta, amit az őrtoronyból meg tudott figyelni: ahogy egy Volkswagen egy utánfutóval a gázkamrához megy, ahogy két ember kiszáll belőle, és ahogy valamit a gázkamrába dobnak. Mindig így volt. Azt pedig, hogy ott a megsemmisítő eszközről a zyklon B-ről volt szó, akkoriban azt nem tudták. Ma már így vélekedik:

„Ha olyan sokan jönnek és folyamatosan füstöl a krematórium, akkor feltételezhetjük, hogy el lettek gázosítva.”

A tanúk kihallgatása még folyamatban van az ügyben.

Top 0