• Külföld
Faktor

Tizenhatezer auschwitzi ékszert, órát és más személyes dolgot találtak

Ékszerek, pipák, gombok és kulcsok. Néhány tárgy azok közül, amiket most találtak meg abban a 48 kartondobozban, amit a Lengyel Tudományos Akadémia varsói épületében tároltak. A dobozokról hosszú ideig senki sem tudott, pedig 16 ezer személyes tárgy volt bennük. Mindegyiket az auschwitzi haláltábor III. számú krematóriumának és gázkamrájának zsidó áldozatai hagyták hátra.

A Faktor is írt róla, hogy nemrég egy ékszereket rejtő bádogból készült bögrét találtak az auschwitzi múzeumban. Most pedig másik 16 ezer használati tárgy került elő, ezúttal a Lengyel Tudományos Akadémia raktárából

GALÉRIA! Magyar kenőcsös porcelán tégely, feltehetően Kolozsvárról. Forrás: Auschwitzi Emlékmúzeum/ Pawel Sawicki

GALÉRIA! Magyar kenőcsös porcelán tégely, feltehetően Kolozsvárról. Forrás: Auschwitzi Emlékmúzeum/ Pawel Sawicki

A használati tárgyakat 1967-ben találták meg először, de aztán nyomuk veszett. Az Auschwitz Múzeum szakemberei azt hitték, hogy csak az a 400 tárgy maradt fenn a foglyok után, amiről eddig is tudtak.

Olyan, mintha az elveszett spanyol kincses gályát találtuk volna meg

- mondta Piotr Cywinski a múzeum igazgatója a fél évszázad után fellelt dolgokról. Szerinte az történhetett, hogy valaki tanulmányozni szerette volna a tárgyakat és ezért szállították őket az akadémiára. Aztán 1968-ban politikai fordulat jött Lengyelországban. Antiszemita kommunisták kerültek hatalomra, ezért félretették a kutatást. Abban az időben nehéz dolga volt annak, aki a holokausztot szerette volna feltárni.

Cywinski arról is beszélt, hogy a műtárgyakat, bélyegeket, orvosi eszközöket, keféket, konyhai tárgyakat, cipőket, öngyújtókat és órákat is tartalmazó, egyedülálló leletet pénteken szállítják vissza a múzeumba és ott fogják dokumentálni őket. Amelyik pedig nagyon rossz állapotban van, azt azonnal restaurálják Auschwitzban.

Top 0