• Kultúra

70 évig volt a múzeumé a bögre, karbantartáskor derült ki, hogy kincset rejt

Több mint hetven éven át volt az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum gyűjteményében az a zománcozott bádogbögre, amelyben nemrég aranygyűrűt és nyakláncot találtak a múzeum kurátorai. A bögre egyike volt azoknak az edényeknek, amelyeket az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborba hurcolt emberek magukkal vittek.

Az ékszereket, egy női aranygyűrűt és egy kicsi vászonba tekert nyakláncot, a múzeum kurátorai találták meg az intézmény gyűjteményének karbantartása közben.

Hanna Kubik, az intézmény kurátora a BBC-nek azt mondta, munka közben derült ki, hogy az egyik bögrének dupla feneke van. A hamis alj pedig az idő múlásával vált le a bögréről. A vizsgálatok kimutatták, hogy az ékszereket Lengyelországban készítették 1921 és 1931 között.

A múzeum az ékszereket alaposan dokumentálja és gondosan őrzi, mégis nagyon kicsi a valószínűsége, hogy megtalálják az eredeti tulajdonosokat, mivel "a tárgyakon semmilyen nyomot nem hagytak, amely segítene az azonosításukban".

A bögre egyike a múzeum gyűjteményében lévő 12 ezer edénynek - csészének, tálnak, kannának, korsónak -, amelyeket a németek koboztak el a második világháborúban az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborba hurcolt emberek csomagjaiból.

Piotr Cywinski múzeumigazgató szerint a táborok túlélőinek beszámolóiban gyakran lehet arról olvasni, hogy megpróbálták elrejteni az értékeiket. A nácik "folyamatosan hazudtak" az elhurcolt zsidóknak, azt állítva, hogy csak áttelepítik őket, és hozhatnak magukkal egy kis csomagot. A németek így biztosak lehettek abban, hogy a "deportált családok utolsó megmaradt értékei" is hozzájuk kerülnek.

Az a tény, hogy ezeknek az értéktárgyaknak egy részét elrejtették,

egyrészt azt bizonyítja, hogy az áldozatok nagyon is tisztában voltak a deportálásokkal együtt járó kifosztással, másrészt arról is árulkodik, hogy a zsidó családokban folyamatosan élt a remény, hogy ezekre a tárgyakra még szükségük lesz a túléléshez.

Top 0