• Belföld
Faktor

Augusztus 20. - Számos program közül választhat, íme a központi rendezvények

A hagyományok szerint a zászlófelvonással, majd a honvédtisztavatással kezdődnek az ünnepségek.

Fotó: MTI- Illyés Tibor

Fotó: MTI- Illyés Tibor

Augusztus 20-án, hétfőn a programok a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen beszédet mond Áder János köztársasági elnök és Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

Délelőtt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából átadja a Külhoni Magyarságért Díjakat az Országházban.

Az esti tűzijáték előkészületei (Fotó: MTI- Illyés Tibor)

Az esti tűzijáték előkészületei (Fotó: MTI- Illyés Tibor)

Szintén a Parlamentnél, a Dunán idén is lesz légi- és vízi parádé. Déltől este 7-ig ingyenesen lesz látogatható a Szent Korona a Parlamentben. Délután idén is lesz hagyományos ünnepi szentmise és körmenet. A Mária Rádió szerkesztősége elől 13 órakor több ezer ember zarándokol át gyalog a Szent István-bazilika elé. A zarándoklatot a Váci úton, a Nyugati téri felüljárón, a bazilika hátoldala felől érkezve Székely János püspök vezeti.

Augusztus 20-án a fővárosi programokat szokás szerint az esti ünnepi tűzijáték zárja majd. Mozgáskorlátozott emberek az Olimpiai parknál lévő rakparti részen tekinthetik meg a tűzijátékot. A szervezők azt javasolják, hogy az érdeklődők a Lánchíd és a Margit híd közötti partszakaszról, valamint a Margit hídról nézzék a tűzijátékot - írja az MTI.

Emellett országszerte sok településen tartanak ünnepi megemlékezéseket, szentmisét, kenyérünnepet Szent István napja alkalmából. Debrecenben idén is a hagyományos virágkarnevállal ünnepelnek.

Kommentek:

Top 0