• Külföld
Faktor

Átvizsgálják a diákok táskáit a francia iskolákban

Átnézik az iskolások táskáit, amikor belépnek az épületbe. Kocsival pedig nem lehet majd az iskolák mellett parkolni - többek között ezeket az új biztonsági intézkedést írt elő az iskoláknak a francia oktatásügyi minisztérium. A diákoknak karácsonyig részt kell venniük egy tűzvédelmi és egy evakuációs képzésen is.

Kétféle szabályrendszert vezettek be, az egyiket a Párizs belvárosában található Ile-de-France negyed, a másikat pedig az ország összes többi iskolája számára.  

A program egyik fő célja, hogy a diákok minél kevesebb időt töltsenek az iskola közvetlen környezetében lévő kockázatosabb területeken. Ennek érdekében új dohányzóterületeket is kijelölnek az iskolák területén belül. Parkolni sem lehet majd az épület közelében, a bejáratnál pedig előfordulhatnak táskaellenőrzések.

(Kép forrása: francia Oktatásügyi Minisztérium)

(Kép forrása: francia Oktatásügyi Minisztérium)

November végéig tilos az Ile-de-Franceba osztálykirándulást szervezni, és azon kívül is csak hatósági engedéllyel lehet. A diákoknak karácsonyig több biztonsági képzésen is részt kell venniük.

„Nem hagyom magam megfélemlíteni, mert akkor a terroristák kottájából játszanék. De nem vagyok nyugodt, sem az iskolában, sem azon kívül. Az új intézkedések hasznosak ugyan, de csak szimbolikus értékűek” – mondta egy 17 éves diáklány a BBC-nek.   

Top 0