• Tudomány
Faktor

Áttörés a rák elleni harcban: a rákos sejtek egyszerűen szétolvadtak a szertől

Véget ért egy gyógyszerkísérlet Ausztráliában. A leukémia ellen kifejlesztett szertől a rákos sejtek egyszerűen szétolvadtak.

A kísérleti gyógyszer lényege, hogy képes felismerni és megölni a rákos vérsejteket. Azt már a 80-as évek óta tudják a kutatók, hogy a BCL-2 protein tartja életben a rákos sejteket, csak eddig még nem találtak megoldást arra, hogy kiiktassák ezeket a fehérjéket. A kísérlet egyik vezetője, John Seymour professzor azt mondta, hogy a venetoclax

egy teljesen új típusa a gyógyszereknek. Nincs még egy olyan szer, amely képes lenne megölni a BCL-2 fehérjéket.

A kutatást egyébként Ausztráliában végezték. Leukémiás embereken próbálták ki az új szer hatásait. A készítmény az esetek 79%-ában pozitív hatást ért el. A venetoclax nevű hatóanyagot kifejezetten a krónikus limfoid leukémiára fejlesztette ki az AbbVie gyógyszergyártó. A kutatók szerint azonban az eredményeket használni lehet más rákbetegségek ellen is.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A krónikus limfoid leukémia a leggyakoribb leukémia, az összes leukémiás beteg egyharmada ebben szenved. A kísérleteket több mint négy éven át végezték, és összesen 116 beteget vontak be. A vizsgálatokat a Royal Melbourne Kórház és a Peter McCallum Cancer Centerben végezték. A kutatás eredményeit csütörtökön adták közre a New England Journal of Medicine-ben. Az amerikai és európai gyógyszerfelügyeleti szervek már január közepén befogadták az AbbVie gyógyszergyártó törzskönyvezési kérelmét, hogy lehessen használni a szert egyesével is a betegeken. A kérelmet jelenleg is bírálják az illetékes szervek. 

    Az ausztráliai kísérletek egyik alanya is nyilatkozott a szerről. A 63 éves Rodney Jacobsnak egyébként egy lemezboltja van Melbourne-ben, és több terápián is túl volt, mielőtt kipróbálta az új vizsgálati szert, a venetoclaxot. Még 2012-ben csatlakozott a programhoz. Azt mondta,

    nem volt a legfényesebb a helyzet akkor, a leleteim nagyon rosszak voltak. A szertől viszont lassan, de biztosan egy aránylag normális életem lett.

    A kísérlet egyik másik szakértője, Dr. Andrew Roberts azt mondta, hogy annak ellenére egy kimagaslóan jó gyógyszer lesz a venetoclaxból, hogy eddig kevés embernél tüntette el teljesen a betegséget. A kísérletek után viszont kiderült, hogy azoknál már egy éve nem jelentkeztek a tünetek - írja a Sydney Morning Herald. A venetoclax egyszerűen szétolvasztja a BCL-2 fehérjéket, amelyek éltetik a rákos sejteket.

    Top 16