• Élet
Faktor

Áttörés a kardiológiai kezelésben

Áttörést jelentenek a krónikus koszorúér-betegség, illetve a krónikus szívelégtelenség kezelésében az elmúlt években megjelent, és már Magyarországon is elérhető új gyógyszerek - közölték szakemberek.

Édes István kardiológus professzor azt mondta: Magyarországon közel egymillió embert érint a koszorúér-betegség. Az ő kezelésükben meghatározó a koleszterincsökkentés, amelyben áttörést jelent egy új gyógyszercsoport megjelenése. Az eddigi gyógyszerekkel ugyanis legfeljebb felére lehetett csökkenteni az LDL-koleszterinszintet, az új gyógyszerekkel viszont nagyon alacsony szinten lehet tartani – mondta Édes.

A kép illusztráció.

A kép illusztráció.

Fotó: Mészáros Annarózsa

     Az eljárás előnye szerinte az, hogy a naponta szedett koleszterincsökkentők helyett az új szert havi egyszer vagy kétszer, injekcióban bőr alá kell beadni. Hátránya, hogy még drága, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár még nem támogatja - magyarázta a kardiológus professzor.

A krónikus szívelégtelenségben szenvedők kezelésében is áttörést jelentő gyógyszer jelent meg. Ez a betegség 200 ezer embert érint Magyarországon, a túlélési esélyek pedig rosszabbak ,mint a legtöbb tumoros elváltozásnál. Édes szerint az új szer viszont lényegesen javíthat ezen a helyzeten.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16