• Külföld
Faktor

Megoldódhat az energiahiány: kifejlesztik a táska méretű atomreaktorokat

Az ilyen mini-erőművek a Marsra való utazáshoz és a hazajövetelhez teremtenének elő kellő mennyiségű elektromosságot.

A Kilopower projekt olyan kicsi, papírkosár méretű atomreaktorokkal oldaná meg a marsi áramellátást, amelyekből akár öt darab képes lenne egy marsi kolónia áramigényét kielégíteni. Mi több, a szerkezetek alapját képező technológia segítségével akár a Plútón túlra is eljuthatunk.

A Mars energiaellátás szempontjából nagyon nehézkes környezettel rendelkezik: sokkal kevesebb napsütés éri, mint a Földet vagy a Holdat, éjszaka nagyon hideg, és hetekig, sőt, hónapokig eltartó homokviharok is felbukkannak rajta.

Ezért nagyon nehéz olyan energiaellátó eszközt fejleszteni, amely képes ezen körülmények között hatékonyan és biztonságosan működni. Ahhoz azonban, hogy egy marsi kolónia életképes legyen a vörös bolygó felszínén, az áramellátást minél hamarabb meg kell oldani.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A Kilopower projekt viszont használható megoldást nyújthat az energiaproblémákra. A Kilopowert a NASA és az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma közösen fejleszti, és jelenleg ez az egyik legjobb megoldás a marsi energiaellátásra.

  A projekt során olyan reaktorokat hoznak létre, amelyek az urán atommagjának hasadásával nyernek energiát. Ha szigorú tesztelések után felküldik őket a világűrbe, akkor ezek lesznek az első maghasadásos reaktorok a Földön kívül az 1960-as évek óta.

  Jelenleg a legtöbb NASA-eszközben olyan energiaellátó technológia van, amely a plutónium természetes bomlása során keletkező hőt alakítja át árammá. Csakhogy ahhoz, hogy egy nagyobb marsi kolóniát vagy egy csillagközi utazást energiával lássunk el, ez nagyon kevés, a plutóniumból pedig nem áll rendelkezésünkre annyi, ami képes lenne ekkora árammennyiséget biztosítani.

  A Kilopower kutatói ezért is hagyatkoznak az uránra, amellyel sokkal több áramot nyerhetnek, mint a plutóniummal. A Kilopower reaktorai két méretben készülnének, az egyik 1 kilowattnyi (1000 wattnyi) áramot tud termelni, a másik pedig 10 kilowattnyit (10000 watt).

  A New Horizons például maximum 240 watt áramot használ, a Curiosity pedig 120 wattot. Ehhez képest a tízezer watt soknak tűnhet, de ha arra gondolunk, hogy egy egész marsi kolónia energiaellátására szükségünk lesz, már reálisabb a dolog.

  Összehasonlításképp: egy földi háztartás átlagos energiafogyasztása körülbelül 3500 kWh egy év alatt, vagyis a nagyobb reaktor 25 háztartást tudna kiszolgálni egy évre.

  A Marson két célból kell áramot termelni. Az egyik természetesen az űrhajósok kolóniájának energiaellátása, hiszen áram kell az oxigén kinyeréséhez, a víztisztításhoz vagy a hulladék-újrahasznosításhoz is. A második cél pedig az, hogy képesek legyünk folyékony oxigént és üzemanyagot termelni, hogy legyen mivel hazajönni a Földre.

  A Kilopower minimális mennyiségű részegységből áll, hatékony és biztonságos – a többi alternatívához képest legalábbis biztosan. Ahhoz, hogy egy tervezett nagyságú kolóniát el tudjon látni árammal, a nagyobb modellből lesz szükség nagyjából öt darabra, ezek segítségével már üzemanyagot is lehetne gyártani.

  A gyártók szerint az a nagy előnye, hogy kicsi: így kisebb a balesetveszély, mint egy óriási atomreaktor esetében. Ráadásul a kilövés is kevésbé lesz veszélyes, hiszen az urán hasadatlan állapotában nem jelent túl nagy problémát az egészségre, egy félresikerült fellövés esetén is minimális sugárzás kerülne a levegőbe.

  A modelleket nemsokára egy nevadai sivatagban fogják tesztelni, itt megfigyelik, hogy mennyire veszélytelen a technológia, milyen hőmérsékletet bír ki, és mi történik, ha valami meghibásodik a működése során. Ezután egy sor szigorú NASA-tesztnek is alávetik majd, de a kutatók őszintén azt remélik, hogy ezek az eszközök fogják ellátni energiával a jövő marslakóit – később pedig a csillagközi űrutazásban is szerepet játszhatnak majd - írja a 24.hu.

  Kommentek:

  Top 16