• Külföld

Atomfegyvereket élesít Észak-Korea, bármikor kilőhetik őket

"A nukleáris robbanófejeket állandóan készenlétben kell tartani, hogy bármelyik pillanatban kilőhetők legyenek" - mondta Kim Dzsong Un, néhány órával azután, hogy újabb büntetéseket fogadtak el Észak-Koreával szemben.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elrendelte az ország atomfegyvereinek készenlétbe helyezését, hogy azok bármikor bevethetők legyenek, ha az ellenségektől fenyegetések érkeznek - írta pénteken az ázsiai ország hivatalos hírügynöksége, a KCNA.

Kim Dzsong Un egy újonnan kifejlesztett sorozatvető kipróbálás után azt mondta, hogy az észak-koreai hadseregnek fel kell készülnie a megelőző csapásokra. Kim Dzsong Un azt is mondta, hogy Észak-Koreának "a minőséget és a mennyiséget tekintve is erősítenie kellene nukleáris fegyvereit", és a KCNA szerint arról beszélt, hogy "a nukleáris robbanófejeket állandóan készenlétben kell tartani, hogy bármelyik pillanatban kilőhetők legyenek".

EZT IS AJÁNLJUK:

    Észak-Korea már korábban is fenyegetőzött azzal, hogy megelőző csapást mér ellenségeire, beleértve Dél-Koreát, Japánt és az Egyesült Államokat. Az amerikai védelmi minisztérium válaszul arra szólította fel a rezsimet, hogy tartózkodjon a feszültségeket gerjesztő, provokatív megnyilvánulásoktól, és ehelyett inkább nemzetközi kötelezettségei betartására összpontosítson. Pak Gun Hje dél-koreai elnök csütörtökön ismét arra szólította fel Észak-Koreát, hogy álljon el atomfegyverprogramjától, és vessen véget az észak-koreai vezető "zsarnokságának".

    Szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) az eddigi legszigorúbb büntetőintézkedéseket fogadta el Észak-Koreával szemben, mert január elején újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre, majd egy hónappal később műholdat lőtt fel ballisztikus rakétával, mindkét alkalommal megsértve a BT korábbi határozatait.

    Top 16