• Külföld

Atomerőművet akartak felrobbantani a brüsszeli terroristák

A nyomozások legújabb részletei szerint a brüsszeli terroristák csoportja egy belga atomerőmű ellen is tervezett terrortámadást - a lakásukon tizenkét órányi videófelvételt találtak az egyik nukleáris létesítményről.

Fotó: Europress / Eric Lalmand - AFP

Fotó: Europress / Eric Lalmand - AFP

A terroristák az erőműért felelős vezető tisztviselő után is kémkedtek – valószínűleg el akarták rabolni, majd arra kényszerítették volna, hogy juttassa be őket az erőműbe. Több órányi felvételt találtak a Belga Nukleáris Program Kutatási és Fejlesztési igazgatójának házáról a rendőrök egy brüsszeli lakásban, melyet a párizsi terrortámadások utáni időkben rohantak le – írja a Daily Mail.

A felvételek először megzavarták a hatóságokat, mert azt lehet látni rajta, ahogy az igazgató belép flandriai otthonába, valamint a fővároson kívüli képek voltak a videóban. De később, végignézve a felvételeket, kétségbeejtő következtetést vontak le: a terroristák valószínűleg be akartak jutni egy atomerőműbe, és ott is merényletet hajtottak volna végre. Erre utalt az is, hogy több felvételt is készítettek a helyi buszjáratról.

A hatóságok felfegyverzett csapatokat küldtek a belga és francia nukleáris létesítményekhez, a nukleáris programokban pedig a legmagasabb szintre emelték a biztonság szintjét.

A tervek első részleteiről még februárban értesültek a hatóságok – ekkor már összefüggésbe hozták a brüsszeli sejtet a párizsi terrortámadásokkal kapcsolatban. Egy belga ügyész szerint a felvételek felfedezése a párizsi merényletsorozatot követő razziák és lefoglalások része volt, és akkor még „nyilvánvaló biztonsági okokból” nem hozták nyilvánosságra azok nevét, akik a felvételeket készítették. Ugyanígy a terroristák által megfigyelt személy nevét is elhallgatták, mert attól tartottak, ezzel veszélyeztetnék az ő és családja biztonságát.

A vezető tisztviselő otthonáról készült videót egy közeli bokorba rejtett kamera vette fel, amelyet a két gyanúsított rejtett el, majd gyűjtött be. Ők egy testvérpár voltak: Ibrahim és Khalid al-Bakraoui, akiknek a neve a brüsszeli robbantások kapcsán vált ismertté – egyikük a Zaventem reptéren, másikuk a Maelbeek metrómegállóban robbantotta fel magát. A támadásban összesen 31 ember halt meg.

Arról, hogy a belga hatóságok milyen hibákat követtek el a terroristák utáni nyomozások során, itt írtunk bővebben.

Top 0