• Belföld
Faktor

Veszélyben a pénzünk, így szerzik meg a trükkös csalók

Új módszerei vannak az ATM-ek feltörésének.

Képünk illusztráció.

Képünk illusztráció.

Egyre nagyobb veszélyben vannak a pénzautomaták - figyelmeztetett az Europol kiberbűnözési központja. A tolvajoknak ugyanis már nem kell fizikálisan is hozzáférniük az ATM-ekhez, többnyire digitálisan törnek be a bankok rendszerébe.

Az Europol kiberbűnözési központja és az általuk felkért cég kiadott egy friss jelentést, amelyben összefoglalták, hogy milyen típusú veszélyek fenyegetik a pénzkiadó automatákat - írja a Pénzcentrum. A tanulmány legfontosabb megállapításai arra vonatkoznak, hogy mostanra gyakoribbak a hálózaton keresztüli behatolások, digitális hekkelések.

Ezek a támadások sokkal kifinomultabbak, mint az elődeik, hiszen a rablók a banki rendszereket veszik célba, hogy aztán belülről tevékenykedjenek. A sikeres támadások azonban nem merülnek ki annyiban, hogy az elkövetők pénzt lopnak, hanem személyes adatokat is könnyen megszerezhetnek.

Összességében megállapítható, hogy a támadások mennyisége és minősége is jelentősen nőtt. Ráadásul a bűnözői csoportok jelentős erőforrásokkal és pénzügyi támogatással rendelkeznek, így mindig lépéselőnyben vannak a bűnüldöző szervekhez képest.

A jelentés kitér még arra, hogy a pénzügyi intézményekben sok esetben nem használják a legújabb biztonsági megoldásokat. Ezért lassan elengedhetetlenné válik, hogy a hatóságok és pénzintézetek jóval nagyobb erőforrásokat biztosítsanak a kiberbűnözés kockázatának csökkentésére.

Kommentek:

Top 0