• Pénz
Faktor

Ennyi volt a magyarok átlagbére idén

Idén októberben a bruttó átlagkereset 262,2 ezer forint volt, ez 5,4 százalékkal több, mint tavaly. Az év első tíz hónapjában pedig 258,3 ezer forint volt a bruttó átlagkereset, 6 százalékkal több a tavalyinál - derült ki a KSH adataiból.

Az év első tíz hónapjában a nettó keresetek emelkedése - a szja-kulcs 1 százalékos csökkenése következtében - a bruttó bér átlagát meghaladó mértékű, 7,6 százalék volt.

A teljes munkaidőben dolgozók átlagos bruttó keresete októberben - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - 262 200 forint volt. Az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 174 400 forintot tett ki, a kedvezménnyel pedig 181 600 forintra becsülhető.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A bruttó átlagkereset 5,4 százalékkal nőtt, a nettó átlagkereset viszont a személyi jövedelemadó-szabályok változása miatt 7 százalékkal lett magasabb az előző év azonos hónapjához képest.

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - 258 300 forint volt.

  A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási ágban voltak a legmagasabbak (511 700 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén pedig a legalacsonyabbak (151 700 forint).

  Az átlagos - családi kedvezmény nélkül számított - nettó kereset 171 800 forint volt. A kedvezménnyel együtt a nettó kereseti átlag 179 000 forintra becsülhető.

  A fogyasztói árak a tavalyi évhez képest összességében 0,2 százalékkal nőttek, ezt is figyelembe véve a reálkereset 7,4 százalékkal emelkedett a KSH adatai szerint.

  Kommentek:

  Top 16