• Külföld
Faktor

Minden rekord megdőlt, egyre riasztóbb méreteket ölt a forróság

Ismét megdőlt a globális átlaghőmérséklet rekordja, de nem csak ez a baj. Az üveghatású gázok is rekordmennyiségben mutathatók ki a légkörből.

A tavalyi év volt a legforróbb a rendszeres mérések kezdete óta, valamint sorban a harmadik, amikor megdőlt a globális átlaghőmérséklet rekordja,. Ezt az Amerikai Meteorológiai Társaság (AMS) portálján erősítette meg egy átfogó, részletes nemzetközi jelentés. A hőség a hosszú ideje tartó globális felmelegedés és az erős El Niño-hatás együttes eredménye volt.

Egyre melegebb van.

Egyre melegebb van.

A globális szárazföldi és tengeri hőmérséklet is rekordot döntött, de a tengerszint és az üvegházhatású gázok koncentrációja is - áll a State of the Climate in 2016 című nemzetközi jelentésben, amelyet az amerikai Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) készített több mint 60 ország csaknem 500 tudósa közreműködésével.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A tanulmány adatai szerint 2016 megelőzte 2015-öt, így a legforróbb év lett a rendszeres mérések óta eltelt 137 évben.

    Új magasságokba emelkedett a jelentősebb üvegházhatású gázok, a szén-dioxid, a metán és a nitrogén-oxid légköri koncentrációja is. A szén-dioxid koncentrációja globálisan 402,9 ppm (parts per million, az egész milliomod része) volt, vagyis először haladta meg a modern légköri mérések kezdete óta a 400 ppm-et, valamint a jégben mért, akár 800 ezer évre visszanyúló értékeket - írta a NOAA.

    Az üvegházhatású gázok okozta klímaváltozás pedig az emberiséget és a földi életet fenyegető veszélyek egyik legnagyobbika - idézi a jelentést a BBC.

    Kommentek:

    Top 16