• Krimi
Faktor

Átkutatták a pedofilbotrányban érintett papok irodáit

A francia rendőrök házkutatást tartottak szerdán a lyoni érsekség irodáiban az egyházmegye több tagja, köztük Philippe Barbarin bíboros, lyoni érsek ellen indult papi pedofília elhallgatása miatt.

A lyoni érseki hivatal szerint átadták a nyomozóknak azokat a dokumentumokat, amelyek az segítségre lehetnek az eseményeknek a felderítésében.

A mostani vizsgálat azzal párhuzamosan indult, hogy január végén eljárás kezdődött a jelenleg a 70-es éveiben járó Bernard Preynat pap ellen, miután beismerte, hogy 1986 és 1991 között szexuálisan molesztálta a Lyon külvárosában rá bízott gyerekeket. Preynat azt mondta a bírónak, hogy az egyházi hatóságok 1991 óta ismerték a tényeket, ennek ellenére 2015-ös nyugdíjazásáig gyakorolhatta a papi hivatását.

Kiskorúak ellen elkövetett szexuális bántalmazás miatti panasz elmulasztása miatt tettek feljelentést a lyoni egyházmegye több vezetője, köztük a 65 éves Barbarin ellen, aki egy februári interjúban elismerte, hogy 2007-2008 táján értesült az esetekről – írja az MTI.

A lyoni érseki hivatal szerdai tájékoztatása szerint Barbarin bíboros számtalanszor kifejezte együttműködési szándékát az igazságszolgáltatással, és továbbra is rendelkezésére áll.

A lyoni egyházmegye körüli botrány miatt március 15-én a francia püspöki konferencia elnöke, Georges Pontier is megszólalt, és nyomatékosította: az ügy érintettjei számára elsőbbséget kell, hogy élvezzen az igazság kiderítése. A lyoni érsek ugyanezen a napon azt mondta, hogy soha nem fedezett pedofil eseteket.

Top 0