• Belföld
Faktor

Átalakul az ingatlanpiac Budapesten, íme a legnépszerűbb helyek

A kínai érdeklődők gyorsan döntenek, nem szeretik a hosszas alkufolyamatokat.

Képünk illusztráció.

Képünk illusztráció.

Fotó: Mészáros Annarózsa

2017-ben 40 százalékkal több kínai állampolgár érdeklődött magyar ingatlanok iránt, mint egy évvel korábban az ingatlan.com elemzése szerint. A vevők teljesen más társadalmi státuszt képviselnek, mint a húsz-harminc éve Magyarországra érkezettek, vásárlóerejükkel pedig átformálhatják a II. kerület ingatlanpiacát.

Íme a legnépszerűbb választásokA kínaiak elsősorban Budán, azon belül is a II. kerületben, illetve annak II/A városrészében, azaz a Nagykovácsi és Solymár felé eső kertvárosi területen keresnek nagyobb értékű, 54-80 millió forint körül értékben ingatlanokat, a pesti oldalon pedig – főleg befektetési célból – lakásokat vesznek 47-69 millió forintért.

A Duna House tapasztalatai szerint az érdeklődők 80 százaléka 80-150 millió forint közé árazott családi házakat keres, és ők is tapasztalták, hogy befektetési célból gyakran belvárosi lakást is vásárolnak hozzá 25-50 millió forint értékben - írja a HVG.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Sokszor már úgy hívnak fel minket a megbízó ingatlantulajdonosok, hogy kínai vevőnek szánják a házat. Azt gondolják, hogy nekik könnyű eladni, de ez tévedés. Minden nációnál máshova esnek a hangsúlyok, a kínai érdeklődők például gyorsan döntenek, nem szeretik a hosszas alkufolyamatokat. Általában mondanak egy merész árat, majd arra jön egy ellenajánlat, és ha jó nekik, veszik, ha nem, másnap már a következő ingatlanról tárgyalnak.

  Ennyit szánnak rá

  Pekingben és Sanghajban egy központi helyen fekvő lakás négyzetméterének átlagára 3 millió forint, a legdrágább ingatlanok esetén pedig 5,5 millió forintos négyzetméterárra is akad vevő. Ehhez képest a II/A-ban egy teljesen felújított, iskolákhoz közeli családi ház négyzetmétere 500 ezer forint körüli összegbe kerül.A II. kerületben családi házat 70, lakásokat 60 millió forint körüli értékben válogatnak az ingatlan.com adatbázisából, a II/A-ban pedig házakat 60, lakásokat jellemzően 50 millió forintért keresnek. A Kínából érkező netes keresések a belváros és a II. kerület mellett a III. és a XII. kerületeket is célozzák; a III. kerületben házakat 75, lakásokat 40 millióért néznek, a XII. kerületben viszont akár 100 milliót megadnának egy házért.

  A CP Ingatlan a helyi piac fellendülését és az árak emelkedését részben a kínai vásárlóerő megjelenésének tudja be.

  Ha valaki itt vesz ingatlant, szívesen ajánlja a környéket barátoknak, ismerősöknek

  - mondja Czitóné Klára, aki szerint van olyan utca, ahol 3-4 házat is kínaiak vásároltak meg.

  Ezért választják a II. kerületetPekingben és Sanghajban a túlnépesedésre való tekintettel csak egy lakás vagy ház vásárolható családonként, így aki ingatlanba szeretne fektetni, külföldre megy. Egyes szakértők azt is valószínűsítik, hogy a megerősödött középosztály már kevésbé hisz a kínai gazdasági boomban, és szívesebben látja megtakarításait külföldön.

  És hogy miért éppen a II/A-ra esik a választásuk? A II. kerület belvároshoz közel fekvő városrészeihez képest az árak nyomottabbak, az oktatási intézmények palettája pedig változatos: amerikai, francia és kicsit messzebb spanyol iskola is működik.

  Kommentek:

  Top 16