• Belföld
Faktor

Azt sem tudták, melyik országban vannak a repülővel érkező migránsok

Az embercsempészeket még mindig nem találták meg, akik a Kállósemjén mellé leszálló repülőt vezették.

Átadtak az ukrán hatóságoknak tíz migránst, akik egy An-2-es kisrepülővel jutottak át illegálisan a magyar határon. A nyolc vietnami és két afgán állampolgár a beregsurányi magyar-ukrán határállomásnál lépte át az országhatárt.

Fedor Rita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek a helyszínen azt mondta, a rendőrség összesen tizenegy migránst fogott el Kállósemjénben. Az egyik afgán állampolgár menekültstátuszt kért, így őt a rendőrök az ideiglenes biztonsági határzárnál lévő tranzitzónába kísérték.

Ezzel a géppel érkeztek. Fotó: police.hu

Ezzel a géppel érkeztek. Fotó: police.hu

EZT IS AJÁNLJUK:

  A többieket az Európai Közösség és Ukrajna között lévő visszafogadási egyezmény szerint pénteken az ukrán határőrség munkatársainak adták át.

  Az ukrán lajstromjelű An-2-es repülőt egy szabadnapos rendőr vette észre hétfő este, amikor a kisgép leszálláshoz készülődött Kállósemjén határában. A terep átkutatása után találták meg a rendőrök a migránsokat; a vietnamiakat a község templomkertjében, az afgánokat pedig egy helyközi buszon fogták el. A repülőgép landolás után valószínűleg elakadhatott a szántásban, ezért nem tudott ismét felszállni, a gépet így elhagyta a személyzet és az utasok is.

  Fedor Rita az MTI kérdésére elmondta, kihallgatásuk során több migráns azt állította, hogy a leszállás után sem tudták, melyik országban vannak, céljuk az volt, hogy Nyugat-Európába jussanak el, ezért fizettek az embercsempészeknek. Hozzátette, mivel a repülőgép Ukrajnából érkezett, a külföldieket is ennek az országnak adják vissza.

  A migránsokat egy rendőrségi kisbusz vitte a határállomásra, majd gyalog kísérték át őket az ukrán oldalra.

  A rendőrség által lefoglalt An-2-es repülőgépet a helyszínen szétszerelték és bontott állapotban szállították a nyíregyházi repülőtérre.

  Az MTI úgy tudja, a repülőgép Románia érintésével lépett be a magyar légtérbe, de röviddel a határ átlépése után eltűnt a légvédelmi radarokról. A Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel szerdán azt közölte, a honvédség már az ország légterébe történő berepülése előtt jelzett a gépről az illetékes szerveknek.

  Az országhatárt átlépve az azonosítatlan kisgép leszállt, ezután a rendőrség haladéktalanul intézkedni tudott. A radarjel megszűnése miatt a Gripen vadászrepülőgépek felszállása nem volt indokolt - írta a HM.

  Kommentek:

  Top 16