• Sport
András Ferenc

Átadták Magyarország első szabványos amerikaifutball-pályáját Székesfehérváron

Szombaton bemutatták Magyarország első szabványos amerikaifutball-pályáját Székesfehérváron. A MÁV Előre egykori sporttelepén épült meg az a 120 yardos pálya, amely a Fehérvár Enthroners csapatának új otthona lett, de válogatott meccseket is rendeznek majd rajta.

Fotó: Fehérvár Enthroners/Facebook

Fotó: Fehérvár Enthroners/Facebook

Magyarországon az elmúlt tíz évben egyre népszerűbb sportág lett az amerikai foci. A 2014-es bajnoki döntőre 6000-en, míg az első válogatott meccsre 4500-an voltak kíváncsiak. Ezek ellenére Magyarországon a sportág amatőr keretek között működik, eddig egyetlen szabványos méretű pálya sem volt az országban. Fehérváron ma bemutatták az ország első 120 yardos pályáját, amely mellett 5500 fős stadion is épült. A klub elnökével, Márkus Péterrel készült interjúnkat itt olvashatja.

A mai kezdőrúgást megelőző beszédében Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere fontosnak nevezte a szombati eseményt, mert a történelmileg első magyar városban az első amerikaifutball-pályát avatták. A sok néző is jól mutatja a sportág népszerűségét, ez az NFL köszönhető, amely hosszú évek óta látható hazánkban is.

Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete Chicago Bears-mezben érkezett, hiszen egész életében annak a csapatnak szurkolt. Mint mondta, régóta nem volt személyesen futballmérkőzésen, de Szijjártó Péterrel sokat beszélgetett a sportágról, hiszen a magyar külügyminiszter a bostoni New England Patriots nagy szurkolója.

Boda Gábor, a Magyar Amerikai Futball Szövetség elnöke rámutatott, hogy a pálya felépüléséhez - akárcsak a játékban - komoly összefogásra, összetartásra volt szükség. Mint mondta, tíz éve alakult meg a szövetség, akkor még álmodni sem mertek ilyen kiváló körülményekről, arról meg pláne, hogy több ezer szurkoló előtt avathatják fel.

A nyitóünnepséget követően Fehérvár Enthroners-Boda Troopers FEZEN Divízió II-es bajnoki mérkőzéssel avatták fel az új pályát. A körítés igazán méltó volt az amerikai futballhoz, hiszen cheerleaderek bemutatójának, koncerteknek és zárásként tűzijátéknak tapsolhattak a stadiont szinte zsúfolásig megtöltő nézők.

A beruházás keretében felújították az öltözőket és az amerikai futballra alkalmas füves pályát. A Sóstói Stadion elbontott "földlelátójának" betonelemeiből és a korlátokból a pálya hosszanti oldalaira lelátókat építettek, az egyik oldalt felszerelték a klub színeit idéző kék- és aranyszínű székekkel.

A Takarodó úti pályát a Fehérvár Enthroners The Firstnek (Az Első) nevezte el. Ennek apropóján az 1-es számú mezüket visszavonultatták, azt a mérkőzéseik során csak a szurkolóik viselhetik, ezzel is jelezve számukra, hogy ők az elsők, az állandó csapattagok.

A létesítmény az amerikai futball mellett a Fehérvár Lionz frizbiseinek otthona is lesz.

Top 0