• Külföld
Faktor

Átadták Franciaországnak Salah Abdeslamot

Belgium átadta a francia hatóságoknak Salah Abdeslamot, a Párizsban elkövetett novemberi terrortámadások szervezőjét.

A La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap azt írta, a hajnali órákban teljes titoktartás és különleges biztonsági intézkedések mellett Abdeslam elhagyta Belgiumot. A terrorista a 130 ember halálával és több mint 350 sebesülttel járó merényletsorozat egyetlen életben maradt felelőse - írja az MTI.

Franciaország kijelölte Abdeslam védőügyvédjét, aki kedden két és fél órás megbeszélést folytatott védencével és annak belga ügyvédjével a belgiumi Bereven szigorúan őrzött börtönében.

A beszélgetés után, az ügyvéd, Frank Berton azt mondta, Abdeslam alig várja, hogy francia bíróság előtt beszéljen a novemberi párizsi merényletekben játszott szerepéről. A hatóságok az esetleges szökés vagy szöktetés veszélye miatt nem árulták el, melyik francia börtönben helyezik el.

Sven Mary, Abdeslam belga védőügyvédje védencét inkább "piti bűnözőnek" nevezte, mintsem egy terrorista csoport vezéralakjának: "Intelligenciája egy üres hamutartóéra hasonlít, feneketlen üresség lakik benne. Megkérdeztem tőle, hogy olvasta-e a Koránt. Azt válaszolta, hogy egy összefoglalót olvasott belőle az interneten".

Szerinte Abdeslam tökéletes példája a mai generációnak, amely úgy véli, hogy az élet egy videojáték. Barátaival együtt elérték, hogy egy egész vallást ellenszenvessé tegyenek.

Abdeslam a brüsszeli robbantások után nem működött együtt a hatóságokkal. Később megváltoztatta kijelentését, miszerint nem akar Franciaországba menni, de kiadatását eddig a belga eljárás késleltette.

Top 0