• Élet
Gyöngyösi Lilla

Óriási aszteroida repül el a Föld mellett szerdán, 500 év múlva jön legközelebb

A kisbolygót szabad szemmel nem lehet látni, otthoni távcsövekkel viszont igen.

Illusztráció

Illusztráció

A 2014 J025 nevű kisbolygót három éve fedezték fel. Viszonylag nagynak számít, hiszen a legnagyobb átmérője a becslések szerint 1,4 kilométer. Az aszteroida biztonságos, 1,8 millió kilométeres távolságra fog elrepülni a Föld mellett, ami Föld-Hold-távolság 4,6-szeresének felel meg.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Meg tudjuk mondani néhány másodperces pontossággal, hogy az objektum mikor lesz a legközelebb, és néhány száz kilométeres eltéréssel azt is, hogy mekkora lesz ez a távolság

  - mondta telefonon Davide Farnocchia, a NASA matematikusa.

  Hozzátette, hogy az aszteroida pályájáról az elmúlt években begyűjtött adatokból nagy biztonsággal megállapítható, hogy a következő 500 évben a J025 nem közelíti majd meg ennyire a Földet.

  Bár az égitest kétszer olyan fényes, mint a Hold, szabad szemmel nem lesz látható. Otthoni távcsövekkel azonban szerdától egy vagy két éjszakán keresztül is láthatják az amatőr csillagászok – írja az MTI.

  A szakemberek szerint hasonló méretű aszteroida legközelebb 2027-ben fog elhaladni a Föld mellett, amikor az 1999 AN10 jelű, 800 méter átmérőjű kisbolygó egy Föld-Hold-távolságra (380 ezer kilométerre) fogja megközelíteni bolygónkat.

  Kommentek:

  Top 16