• Külföld
Faktor

Bebizonyították a tudósok: igaz a szentről szóló legenda

A történet 1224. telére nyúlik vissza, amikor Assisi Szent Ferenc Franciaországba utazott. A legenda szerint megérezte, hogy a ferences barátok éheznek és fáznak Olaszországban a Folloni rendházban.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

A közösség küszöbén ekkor hirtelen egy ruhába csomagolt kenyér jelent meg. A szerzetesek megmenekültek az éhezéstől, és azt hitték, hogy egy angyal hozta az adományt Szent Ferenctől Franciaországból. A zsákot szent bizonyítékként tették el, és utána az oltár lefedésére használták.

A katolikus egyház megengedte, hogy a zsákmaradványokat egy dán-olasz-holland kutatókból álló csoport megvizsgálja a Dél-dániai Egyetemen dolgozó Kaare Lund Rasmussen docens irányításával. A szénizotópos kormeghatározás alapján a textilmaradványok eredeteként a 1220 és 1295 közötti időszakot jelölték meg. Mint a kémikus Rasmussen megjegyezte: az időpont egybeesik a legenda születésével. A kutatók kenyérnyomot is találtak az anyagon.

Amikor 1732-ben egy földrengés romba döntötte a régi rendházat, újat emeltek helyette, és a zsák maradványait gondosan elzárták. A fennmaradt zsákdarabokat ma egy ereklyetartóban őrzik.

A kutatásból tehát az derült ki, hogy Szent Ferenc legendájából több igaz, mint eddig hittük – írja a Mirror.

Kommentek:

Top 0