• Belföld
Faktor

Kiadták a riasztást, nagy a baj a Tiszán

Újabb szakaszokon rendeltek el készültséget az árvízveszély miatt.

Fotó: Nemes János - MTI

Fotó: Nemes János - MTI

Már közel 600 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség, és további szakaszokon kell védekezni a belvíz miatt is. Mostanra több mint 10 ezer hektárnyi terület került víz alá az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közlése szerint.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Mint írták, a Felső-Tisza kárpátaljai vízgyűjtő területén jelentős mennyiségű csapadék hullott az elmúlt napokban, és a folyót tovább duzzasztotta a magasabb hegyekben lévő hó olvadása és lefolyása.

  Az Országos Vízjelző Szolgálat számításai szerint - az elmúlt heti olvadás ellenére - az időszakos átlaghoz képest továbbra is "jelentős nagyságú a hóvízkészlet" a Tisza Tokaj feletti vízgyűjtőjén, és a következő 6 napban ennek fokozatos gyarapodására számítanak.

  Az OVF közleménye szerint az országban jelenleg három vízügyi igazgatóság területén 592 kilométeren rendeltek el árvízvédelmi készültséget, ez 362 kilométeren elsőfokú, 230 kilométeren már másodfokú. A készültség az alábbi vízfolyásokat érinti: Bodrog, Tisza, Túr, Szamos, Kraszna, Fekete-Körös, Batár-patak, Lónyay-főcsatorna, Palád-patak, Ronyva-patak, Sár-Éger-főcsatorna.

  A lehullott csapadék hatására a Körösök vízrendszerén árhullámok indultak meg.

  Az OVF azt írta: a készültség által érintett védvonalak mentén fokozott figyelőszolgálatot látnak el a vízügyi dolgozók, különös tekintettel a fejlesztés alatt álló védelmi szakaszra. A Tiszán levonuló árhullám miatt zárják a töltéskeresztező műtárgyakat, zsilipeket.

  A belvíz miatt jelenleg 7 vízügyi igazgatóság területén 34 szakaszon van elrendelve készültség: 19 szakaszon elsőfokú, 15 szakaszon pedig másodfokú. A belvízzel elöntött területek nagysága már a 10 900 hektárt is meghaladja, ebből 5040 hektár vetés, illetve szántó - írják a közleményben.

  Kommentek:

  Top 16