• Tech
Faktor

Árulkodóak a posztok, ez a betegség már Facebookon is kiszűrhető

Azt is megfigyelték, hogy a mentális beteg felhasználók sokkal hosszabb posztokat osztottak meg.

Az Eurostat adatai szerint az Európai Unió felnőtt lakosságának 6,8 százalékát érinti a depresszió, 2,9 százalék pedig úgy érzi, hogy komoly depresszióban szenved. A betegségnél az első lépés a felismerés, ebben pedig egy új, a Facebook posztokat elemző algoritmus sokat segíthet.

A Pennsylvaniai Egyetem és a Stony Brook Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy vajon a Facebook-posztokból sikerülhet-e korábban felismerni a depressziót, és ha igen, akkor milyen, úgynevezett nyelvi jelölőkre kell figyelnünk az ismerőseink bejegyzéseiben - írja a 24.hu. A Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatók összesen 524292 posztot néztek át, közülük olyanokét is, akiket korábban depresszióval diagnosztizáltak.

Sikerült 200 olyan szót és szókifejezést regisztrálni, amelyeket a szakértők később depresszióhoz kapcsolható nyelvi jelzőknek neveztek. A depressziós páciensek szóhasználatát aztán összevetették azokéval, akik nem szenvednek a mentális betegségtől, és megállapították, hogy a diagnózis előtt már három hónappal felismerhető a depresszió csakis a Facebook-posztok szóhasználata alapján.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A kutatók összesen 683 Facebook-felhasználó bejegyzéseinek tartalmát és gyakoriságát vizsgálták, mindegyik felhasználó önkéntesen adta az adatait a kutatáshoz. Közülük 114 főt depresszióval diagnosztizáltak korábban, a kutatók pedig kimutatták, hogy a betegség jelei már sokkal korábban megjelentek a Facebook-használatukban, így meg lehetett állapítani már ezek alapján is, hogy depresszióban szenvednek.

    A jellemző nyelvi jelzők egyébként a depressziós hangulattal összeköthető szavak (könnyek, sírás, fájdalom), a magányra utaló kifejezések (hiányzik, baba), az ellenségeskedő hangulat (gyűlöl, szít, mérges), és a szorongásos kifejezések (aggódik, ideges, félelem) voltak. Ezek fokozott mértékben megjelentek a később depresszióval diagnosztizált felhasználóknál. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a mentális beteg felhasználók sokkal hosszabb posztokat is osztottak meg (átlagosan 1424 szóval többet írtak Facebookra, mint a kontrollcsoport tagjai), viszont nem mindig ugyanabban az időben posztoltak, ami korábbi kutatási eredményeknek ellentmond.

    Kommentek:

    Top 16