• Krimi
Faktor

Ártatlanul végeztek ki egy fiút

Huszonhét kínai hivatalnokot büntetnek meg azért, mert korábban tévesen végeztek ki egy tizenéves fiút. A 18 éves fiútazért ítélték halálra, mert a bíróság szerint megerőszakolt és utána megölt egy nőt egy gyárépület mosdójában még 1996-ban

Kilenc évvel később egy sorozatos erőszakoló bevallotta, hogy ő követte el a bűncselekményt és nem az ártatlanul kivégzett fiú. A fiút a halála után, 2014-ben mentették fel a bűncselekmények alól. A felmentés nagyon ritka dolog Kínában. Az pedig, hogy egy ítéletet megváltoztatnak, szinte elő sem fordul.

A Faktor is írt róla korábban, hogy sokszor megkínozzák a kínai hatóságok az embereket a beismerő vallomásért.

A Faktor is írt róla korábban, hogy sokszor megkínozzák a kínai hatóságok az embereket a beismerő vallomásért.

Most jutottak el odáig, hogy eldöntötték: 26 hivatalnok adminisztratív büntetést kap, ami megrovást jelent. Ezt feljegyzik a személyi aktájukba is – írta a BBC. Feng Zsi-ming a 27. hivatalnok más bűncselekményeket is elkövetett a munkája során, ezért ellene tovább nyomoznak a rendőrök.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Amikor a gyilkosság történt, Belső-Mongóliában éppen bűnözés ellenes kampányt folytattak a hatóságok. Nagy volt rajtuk a politikai nyomás, hogy megtalálják az elkövetőt. Ezért erőszakkal kényszerítették ki a beismerő vallomásokat, köztük az ártatlanul kivégzett fiúét is.  

    Amikor a bíróság felmentette a fiút, 30 ezer jüant, nagyjából 1,4 millió forintot ítélt meg a szülőknek kártalanításként.

    Top 16