• Külföld
Frányó Krisztina

Arról beszéltek titokban a nagyvállalatok vezérei, hogyan buktatják meg Trumpot

Milliárdosok, a technológiai csúcsvállalatok vezetői és a republikánus párt rangos képviselői vettek részt a Georgia egyik magánszigetén rendezett éves világfórumon, amelyet az Amerikai Vállalkozók Intézete szervezett. A találkozó legfontosabb témája az volt, hogy hogyan lehetne megállítani a republikánusok legesélyesebb jelöltjét, Donald Trumpot.

Fotó: Europress / Michael B. Thomas - AFP

Fotó: Europress / Michael B. Thomas - AFP

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója, Elon Musk, a Tesla Motors és a SpaceX vezetője, a Google társalapítója, Larry Page, a Napster alapítója és a Facebook résztulajdonosa, Sean Parker, a kampányguru Karl Rove, Paul Ryan, a képviselőház elnöke – csak néhány név azoknak a listájáról, akik részt vettek a zártkörű fórumon. Bár a fórum meghívásos alapon várja a vendégeket, és minden részletének a zárt ajtók mögött kéne maradnia, névtelen forrásokon keresztül Bill Kristol mégis beszámolt a Huffington Postnak a fórum főbb pontjairól:

Donald Trump szelleme végigkísértette a Világfórumot. Nagy elégedetlenséget szült a felemelkedése, sok beszélgetésnek volt a tárgya, köztük nem egy átgondolt és éleslátó ötletnek. Arról beszéltünk, hogy mit csinált jól, és hogy hogyan lehetne legyőzni. Karl Marxot idézve most a legfontosabb feladat Trump megállítása a megértése helyett.

Kristol szerint a résztvevők sokszor kétségbeesetten tárgyaltak arról, hogy lehetne megmenteni a pártot egy olyan ember jelölésétől, „akinek nem szabadna elnöknek lennie”. A konferencia csúcspontja Karl Rove előadása volt, aki fókuszcsoportokkal elemeztette Trump kampányát. Rove szerint Trump legfőbb gyengesége az, hogy a választók nem látják benne az elnököt, sem azt, akire a gyerekeik felnézhetnek. Emellett Trump kommunikációja folyamatos fenyegetést is maga után von. Névtelenséget kérő források szerint a konferencián többször esett arról szó, hogy a milliárdos hogyan érhette el az eddigi eredményeit, mint arról, hogy hogyan állítsák meg.

Trump mostanra már a jelöléshez szükséges delegáltak közel egyharmadát megszerezte – jövő héten két fontos államban, Ohióban és Floridában rendeznek előválasztást. Ha Trump mindkét államban nyerne, akkor már csak a delegáltak fele maradna vissza az elnökjelölő konvencióig.

Tim Cooknak a San Bernardinó-i merénylet kapcsán kellett megvédenie álláspontját (Fotó: Europress / Emmanuel Dunand - AFP)

Tim Cooknak a San Bernardinó-i merénylet kapcsán kellett megvédenie álláspontját (Fotó: Europress / Emmanuel Dunand - AFP)

Trump megfékezése mellett más fontos témák is napirendre kerültek, és a fórum nem maradt vitamentes. Az Apple-vezér Tim Cook és Tom Cotton arkansas-i szenátor a San Bernardinó-i merénylet következményében különbözött össze: az Apple ugyanis az FBI kérése ellenére sem hajlandó feltörni a tömeggyilkos házaspár telefonját.

A találkozó titkosságát az is mutatja, hogy a vendéglistát a sajtónak nem erősítették meg a fórum szervezői, de a nyilvános repülési adatbázisok szerint több magánrepülőgép szállt fel a sziget közelében. A fórum szóvivője szerint „a kötetlen találkozón a különböző ideológiájú vezető személyiségek gyűlnek össze azért, hogy megvitassák az Egyesült Államokat és a szabad világot fenyegető gazdasági, biztonsági és szociális kihívásokat”.

A Sea Island Resort hotel, amely a fórum helyszínét adta, híres az elszigeteltségéről, ezért már több ilyen jellegű találkozót szerveztek ide. 2015-ben például egy gálán több olyan ember is megjelent, akik esélyesek voltak a republikánus elnökjelöltségért: Jeb Bush, Chris Christie, Ted Cruz és Rick Santorum is részt vett az eseményen.

Top 16