• Külföld
Faktor

Ariane-5 hordozórakéta állít Föld körüli pályára két műholdat

Két műholddal a fedélzetén egy Ariane-5 típusú hordozórakéta startolt szombat este a Francia Guyana-i Kourou űrrepülőteréről.

A március 9-i kilövés - Fotó: Europress / Centre national d'etudes spatiales - AFP

A március 9-i kilövés - Fotó: Europress / Centre national d'etudes spatiales - AFP

Az Arianespace társaság szerint az indítás csupán a negyedik próbálkozásra sikerült. Először, június hetedikén műszaki hiba miatt kellett halasztani, majd 16-án az utolsó pillanatban a műszerek a hordozórakéta rendszerében jeleztek meghibásodást, míg másnap az űrrepülőtér körzetében uralkodó időjárási viszonyok miatt kellett új időpontra tenni a startot.

Szombaton már minden rendben volt, semmilyen probléma nem mutatkozott sem az időjárással, sem a hordozórakétával.

Az Ariane-5 két műholdat állít Föld körüli pályára. Mindkettőt az SSL amerikai vállalat gyártotta. Az EchoStar 18, amely a Föld forgásával szinkronban halad majd, az Egyesült Államok, illetve Alaszka és a Hawaii-szigetek tévénézői, valamint internet-előfizetői számára továbbít jeleket. A második műhold, a BRIsat, a BRI indonéziai bank számára készült. Berendezései a banki műveletek biztonságát szavatolják Indonéziában, Ázsia délkeleti és északkeleti térségében a csalárd pénzmozgással járó tranzakciók ellen – írja az MTI.

Kommentek:

Top 0