• Külföld
Faktor

Szigorúbb ellenőrzések jönnek, minden reptéren lesz arcszkenner az Egyesült Államokban

A lejárt vízumokat így szűrik majd ki.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

Hamarosan minden egyes utas, aki megfordul az Egyesült Államok valamelyik repülőterén, és elhagyni készül Amerikát, át fog esni egy arcszkennelésen. A Quartz beszámolója szerint az amerikai határvédelmi szerv, a Customs and Border Protection (CBP) tervei szerint az Egyesült Államok területén minden egyes légikikötőt felszerelnének az ehhez szükséges technológiával.

A CBP jelenleg 15 repülőtéren használja a technológiát. A gyakorlatban a rendszer minden egyes arcról fotót készít a repülőgépekhez vezető kapuknál, amit aztán egy – többek között az – útlevéladatokat is tartalmazó adatbázissal vet össze a szoftver, így hozva létre egy "kilépési rekordot". A 2018-as tervek szerint a következő négy évben kiterjesztenék a technológia használatát, amivel az Egyesült Államokat elhagyó utasok 97 százalékát ellenőrizni tudnák. Az indoklás szerint ezzel nagyon jól kiszűrhetők azok, akik a megkapott vízum lejárta után sem hagyták el az ország területét.

Jelenleg a 15 repülőtéren mintegy 15 ezer járat nagyjából 2 millió utasát tudták ellenőrizni, és körülbelül 7 ezer olyan személyt szűrtek ki, akinél vízumproblémát találtak.

Kommentek:

Top 0