• Külföld
Faktor

Arcfelismerő rendszert vezetnek be a párizsi repülőtereken

A gyanús viselkedésű embereket kiszűrő szakemberek dolgoznak a párizsi repülőtereken a márciusi brüsszeli terrortámadás óta, májustól pedig kísérleti jelleggel bevezetnek egy olyan arcfelismerő rendszert, amelyet az Egyesült Államokban és Japánban is használnak már.

A párizsi repülőtereken a tavalyi terrortámadások óta a legmagasabb szintű a biztonsági készültség, katonák és rendőrök együtt járőröznek. A legfőbb gond most az, hogy a biztonsági intézkedések miatt az utasoknak több időt kell várni. A tömeg gyorsabb ellenőrzésére kívánja az arcfelismerő rendszert bevezetni az igazgatóság.

Illusztráció

Illusztráció

Fotó: Sulyok László

Jövőben az utasoknak nem az ujjukat kell egy kis képernyőre helyezniük az azonosításhoz, hanem egyszerűen az arcukat egy kamera elé, amely a képet össze tudja hasonlítani az útlevélben szereplő fotóval, illetve a hatóságok nyilvántartásában szereplő adatbázisokkal. A körözött személyek arcát akkor is felismeri a rendszer, ha parókát vagy erős sminket viselnek.  

EZT IS AJÁNLJUK:

    "Az arcfelismerő rendszerrel a határőrök hatékonyabban tudnak fellépni, az utasok pedig gyorsabban tudnak áthaladni az ellenőrzésen" - mondta Augustin de Romanet, a párizsi repülőtéri igazgatóság vezetője a France2 közszolgálati televízió híradójában. "Ha egy emberrel a fotója alapján gondok vannak, a rendszer automatikusan riasztja a rendőrséget, és azonnal kihallgatják az illetőt" – mondta.

    Az igazgató elmondta, hogy a francia rendőrséggel azon dolgozik, hogy a következő három évben még hatékonyabbá tegyék az útlevelek automatizált ellenőrzését. A térfigyelő kamerákkal történő ellenőrzést is megerősítik a párizsi repülőtereken, ahol a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletek előtt alig ezer, jelenleg pedig 9 ezer kamera található.  

    Évi több mint 95 millió utassal a Párizstól északra található Roissy és a déli Orly repülőterek együttesen Európa második legnagyobb utasforgalmát bonyolítják le a londoni repülőterek után - írta az MTI.

    Rövidesen ki kell majd adniuk utasaik adatait a légitársaságoknak. Az Európai Parlament (EP) támogatja a légi utasok adatainak kezeléséről szóló új európai irányelvet, amelynek célja a terrorizmus és más súlyos bűncselekmények könnyebb megelőzése, felderítése és az elkövetők megbüntetése. Részletesen erről itt írtunk.

    Top 16