• Belföld
Faktor

Elment az áram a magyar lakásokban, tovább pusztít a vihar Európában

Még közel sincs vége az orkánnak. Rengeteg fa dőlt ki, de volt ahol komolyabb károkat is okozott a szél.

A viharos erejű széllel összefüggésben vasárnap több mint kétezer bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez, jellemzően kidőlt fák, leszakadt faágak okoztak gondot.

Egy 40 éves férfit súlyos sérülésekkel vittek kórházba, mert délután rádőlt egy fa a XXII. kerületi Háros úton - értesült a Zoom.hu. Ezt a Fővárosi Katasztrófavédelem helyettes-szóvivője megerősítette. Kolozsi Péter azt mondta, hogy mire a tűzoltók a helyszínre értek a férfi már nem volt a fa alatt.

Siófokon. Fotó: MTI - varga György

Siófokon. Fotó: MTI - varga György

A szélvihar miatt leesett mobiltelefon-átjátszó állomás egy tízemeletes épület előtt Siófokon vasárnap. Az időjárás miatt több járásra másod- és harmadfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat délelőtt, a legerősebb széllökéseket pedig a Balatonnál regisztrálták: Siófokon 131 kilométer/órás széllökést is mértek.

Csaknem ezer fogyasztási helyen szünetel az áramszolgáltatás  a viharos szél miatt Rákóczifalván, az áramszolgáltató E.ON szakemberei a helyszínen dolgoznak - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője vasárnap délután az MTI-vel.

Szintén áramszünet van majdnem hétszáz fogyasztónál Tolna megye három településén: Hőgyészen és Szakályban 396, Pörbölyön 276 fogyasztási helyen nincs áram, miután fa dőlt a vezetékre, illetve villanyoszlopok törtek el. Emellett több külterületi fogyasztónál is szünetel a szolgáltatás.

A viharról korábban Faktoron itt és itt is olvashattak.

Frissítés:

Folyamatos a rendőri jelenlét a vihar miatt áram nélkül maradt településeken a közrend és a közbiztonság fenntartása érdekében - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap a honlapján.

Külföldön is sok kárt okozott Öten meghaltak és több tucatnyian megsérültek vasárnap a Közép-Európán átvonuló rendkívül heves, esővel kísért szélviharban, amely fákat döntött ki, villamos vezetékeket, tetőket rongált meg, fennakadásokat okozott a közlekedésben és a hamburgi kikötőben vihardagályt idézett elő. A rendkívüli időjárás két emberéletet követelt Csehországban. A németországi Wilhelmshafen közelében az ár elragadott egy 63 éves férfit, holttestét a víz levonulása után találták meg. Intenzív esőzéssel kísért szélvihar tombolt vasárnap Lengyelországban is, a kidőlt fák miatt két ember életét vesztette, és több mint 270 ezer háztartás maradt áram nélkül.

Kommentek:

Top 0