• Belföld
Faktor

Drágulás jön: jóval többe kerül majd az áram

A hideg idővel emelkedhetnek az árak.

Illusztráció.

Illusztráció.

Piaci szereplők az idén januárban kialakult helyzet megismétlődésétől tartanak, amikor a rendkívüli hideg miatt a többszörösére emelkedtek az árak a hazai árampiacon – írja a Portfólió.

Az előrejelzések szerint a 2018 első negyedéves szállítású villamos energia jóval drágább lesz, mint 2017. negyedik negyedévében. 

Ennek két fő oka lehet:

  • az alacsony balkáni folyóvízszintek nyomás alá helyezhetik a magyar villamos energia piacot egy hosszabb hideg időszak esetén,
  • a temelini cseh atomerőmű egy blokkját karbantartják, ezért kiesik az áramtermelő kapacitása, és ez felfelé hajthatja az árakat.

2017 januárjában is hasonló volt a helyzet: az okok között a rendkívüli hideg miatt megugró áramigény; több magyarországi termelő kapacitás részben tervezett, részben nem tervezett kiesése; az importfüggő magyar ellátás importlehetőségeinek csökkenése vagy éppen a balkáni energiapiac fejletlensége egyaránt említhető.

A lakosságnak jó hír, hogy a hatóságilag szabályozott lakossági fogyasztói piacon ennek hatásait az árakban nem fogjuk érzékelni, de a piaci áron vételező szereplők már megérezhetik egy tartósabb árhullám hatásait.

Kommentek:

Top 0