• Autó
Autószektor

Anyukám is érteni fogja - TÉL: így készülj, így vezess!

Sokan azt gondolják, hogy a téli vezetésre való felkészülés kimerült a téli gumi felszerelésében, pedig nem!

Idén a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium november 8. és 10. között kiemelt ellenőrzést tart az utakon, amelynek keretein belül a járművek téli felkészítését ellenőrzik. Bár az ellenőrzések célja a figyelemfelhívás és a tájékoztatás - tehát büntetésekre nem megfelelő fagyálló miatt nem kell számítani - érdemes néhány pontban áttekinteni, hogyan készül egy tudatok sofőr a téli időszakra.

Téli felkészítés

Elsőnek az évszaktól független megfelelő műszaki állapot meglétét említenem: a fékrendszernek, a futóműnek, a szellőzőrendszernek mindig kifogástalanul kell működnie. Ha ez rendben, akkor beszélhetünk a téli felkészülésről.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Ha a járművek téli felkészítéséről beszélünk, akkor mindenkinek a téli gumiabroncsokra való váltás ugrik be először. Érdekes, hogy Magyarországon a vonatkozó rendelkezések szerint a téli gumiabroncs felszerelése nem kötelező, de műszaki-közlekedésbiztonsági szempontból mindenképpen indokolt és javasolt is a használatuk.

  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  Autóink indíthatóságáról az akkumulátorok gondoskodnak. Minden évben sok autóst hagy cserben a kocsija a lemerült akkumulátorok miatt, mert ezek az alkatrészek a hideg időben nem képesek ugyanarra a teljesítményre, mint a nyári időszakban. Ezért mindenkinek javaslom, hogy még a fagyok beállta előtt szakműhelyben vizsgáltassa meg akkumulátorát, különösen ajánlott ez akkor, ha a akkumulátor 2 évnél idősebb, vagy más gyengülésre utaló jel tapasztalható (ezek: nehézkes indítás, indítózáskor elhalványuló lámpák, lassú ablakemelő mozgatás stb.)

  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  Nagyon fontos a téli időszaknak megfelelő folyadékok használata. A motor hűtéséért felelős folyadék fagyáspontja nagyon egyszerűen és gyorsan ellenőrizhető. Akár egy benzinkúton is el tudják végezni a mérést. Azért nagyon fontos a megfelelő fagyálló képesség, mert a motorban megfagyó folyadék akár több százezer forintos kárt is okozhat! A másik fontos folyadékunk az ablakmosó: ebből már egy ideje a téli verzió van a boltok polcain. Többféle kivitelben kapható, fontos, hogy ez is időben cseréljük le!

  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  A téli hosszú éjszakák, és sokszor a köd miatt korlátozott látási viszonyok miatt fontos a „látni és látszani” elv érvényesülése. Az autó lámpáit mindig tisztítsuk meg, és ellenőrizzük, hogy minden izzó működik-e, ha nem, akkor pedig gondoskodjunk a cseréjükről és mindig legyen nálunk izzókészlet is. Ellenőrizzük az ablaktörlő lapátokat, kopott ablaktörlővel senki ne vágjon neki a télnek.

  Emellett ki kell emelni, hogy a szélvédő belső párátlanítása is elengedhetetlen. Sokan még mindig nem tudják, hogy a járművek klímaberendezése ebben is segít, bizony télen is be lehet és be is kell kapcsolni, hiszen a klíma melegre állított hőfok mellett is üzemel és levegőszárító hatását remekül ki tudjuk használni télen a szélvédők belső párátlanításához.

  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  Legyen nálunk: jégoldó spray, jégkaparó, hóseprű, pokróc, vagy takaró, kesztyű.

  Gyakoroljuk be előre, hogyan kell feltenni a hóláncot, ne a hegyoldalban, mély hóban, sötétben próbálkozzunk vele először.

  Téli vezetés

  Télen elsősorban a megváltozott látási- és útviszonyokra kell figyelni! Sötétben, ködben sokkal később fogjuk észlelni az akadályokat, ráadásul a csúszós úton a féktávolság is jelentősen megnő.

  Mindenek előtt csökkentsük a sebességünket, hogy legyen elég időnk reagálni a váratlan helyzetekre.

  Fontos még a követési távolság, amelynek helyes megtartása alapvető fontosságú nyáron is, de a téli hónapokban nagyobb követési távolságot kell tartani. (Érdemes a megszokott távolság dupláját meghagyni.)

  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  Vezetés közben kerüljük a hirtelen mozdulatokat. A jármű ilyenkor könnyebben megcsúszhat, irányíthatatlanná válik.

  Utazás tervezésnél kiemelném, hogy számítsunk hosszabb menetidőre, így kerülve el, hogy bárhová is sietnünk kelljen.

  Bár némi anyagi ráfordítással jár érdemes a téli vezetésre felkészítő, zárt pályán zajló vezetési tréningen részt venni, ahol kifejezetten a váratlan megcsúszások kivédésére koncentrálnak!

  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  Téli túlélőkészlet - "survivor"

  indítókábel

  élelmiszer, innivaló

  hólapát

  indítókábel

  gyufa vagy öngyújtó

  autós telefontöltő

  plusz kesztyű és zokni

  További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára

  Kommentek:

  Top 16