• Belföld
Faktor

Végre kiderült: így élnek a magyar családok

A felmérés legjobb híre, hogy tízből négyen hetente mondják édesanyjuknak, hogy "szeretlek".

A magyarok 70 százaléka szerint egy anyukának legelőbb a szülés utáni 3. évben kell visszamennie dolgozni, holott minden harmadik megkérdezett tapasztalta már, hogy negatív megkülönböztetés ér egy édesanyát álláskereséskor – derült ki a Rendi friss, anyák napi kutatásából. A felmérés legjobb híre, hogy tízből négyen hetente mondják édesanyjuknak, hogy „szeretlek".

Szülés után szinte mindenki visszamenne dolgozni

Szinte mindenki egyetért abban, hogy a nőknek vissza kell mennie dolgozni a gyerekvállalás után, abban viszont már eltérnek a vélemények, hogy mikor. A felméréséből az látszik, hogy tízből ketten úgy vélik, akár a szülést követő 2 évben, már a gyerek fél éves korától bármikor munkába állhat az anya, kétharmaduk viszont inkább a 3-5 év elteltét tartja ideálisnak. 

Egyre többen állítják, hogy mindkét szülő közel azonos mértékben járul hozzá a családi kasszához, de többen jelölték meg az apát fő kenyérkeresőnek. Ettől függetlenül a családi pénzügyekbe és a döntésekbe való beleszólást illetően azonosak a vélemények. Tízből kilencen úgy tartják, mindkét szülőnek közösen kell kezelnie a kasszát, és a többet keresőnek sincs nagyobb szava a családban.

Az anyáké az otthoni munka nagy része?

Az anyának és az apának nemcsak a fizetése eltérő nagyságú, de a családi feladatokból is különbözőképpen veszik ki a részüket. Tízből nyolc családban a nő marad otthon a lázas gyerekkel, 10 százalékban pedig csak a nagyszülőkkel együtt tudják megoldani az ilyen helyzeteket. A „fuvarozásból” és a leckeírásból viszont mindketten kiveszik a részüket. Tízből kilencen vélik úgy, hogy a szülőknek felváltva vagy együtt kell oviba, iskolába vinni a kicsiket, illetve a leckeírás és kikérdezés szintén közös feladat.

Az anyák napi felmérésben arra is kíváncsiak voltak, mi az, amire mindenképp egy anyának kell megtanítania gyermekét: a válaszadók kétharmada szerint elsősorban ilyen az illem, valamint, hogy hogyan bánjon az idejével és a pénzzel a csemete. A felmérés tanulsága alapján viszont a későbbi gyereknevelési mintákat fele-fele arányban örököljük szüleinktől.

Az anyáknak csak a házi munka után jöhet a pihenés

Bár a kutatásban egybehangzó vélemény, hogy a háztartásban élő családtagoknak közösen illene részt vállalni a házi munkában, a gyakorlatban tízből hat családra igaz, hogy "alkalomszerűen besegít valaki anyának”.

A felmérésben résztvevők szerint az édesanyák fontossági listáján az első helyen szinte minden esetben a család áll, ezt követi a háztartás, és csak azután jön a feltöltődés. Tízből mindössze ketten gondolják úgy, hogy a karrier is állhat az élen.

Kommentek:

Top 0