• Belföld
Faktor

Nagy gondban van a pécsi gyermekhospice ház, a fűtést is kikapcsolhatják

A Dóri Háznak most egy lakója van, az ő lélegeztetőgépének köszönhetően nem kötik ki az áramot.

A Dóri Háznak most egyetlen lakója van, az ő lélegeztetőgépe miatt nem kötik ki az áramot, a fűtést viszont nemsokára kikapcsolhatják a fenntartó alapítvány anyagi problémái miatt - írja a HVG.

Bő két éve súlyos anyagi gondokkal küszködik a súlyosan beteg gyerekek hospice-ellátását vállaló Szemem Fénye Alapítvány, a pécsi Dóri Ház fenntartója. A Magyar Nemzet helyszíni riportjából kiderült, hogy a fizetési problémák miatt a gyerekeket ellátó ápolók szinte havonta váltják egymást. 2015-ben még több mint 15 munkatársuk volt csak az irodai feladatokra.

Gyura Barbara, az alapítvány vezetője a lapnak azt mondta: az anyagi problémák hátterében a magántámogatások, főleg az SZJA 1 százalékból származó összegek drasztikus visszaesése, illetve a sajátos hospice-szolgáltatás miatt az állami támogatás elmaradása is okozza.

2015-ben még 44 millió forint magánadomány segítette az alapítványt, ami 2017-re 11 millióra apadt. Ez összefüggésben áll a pénzgyűjtéssel is foglalkozó munkatársak távozásával.

A villanyt nem tudja kikötni a szolgáltató, mert lélegeztetőgép segít a 2011-ben megnyitott otthon egyetlen lakójának a légzésben, de a fűtést hamarosan kikapcsolhatják. Az alapítvány anyagi helyzete most nem teszi lehetővé, hogy minden gyereket fogadni tudjanak.

A 16 éves Dóri izomsorvadásban szenved. A lapnak elmondta, hogy alig jelentkezik valaki ápolónak az alapítvány nehéz anyagi helyzete miatt. Az egyik legmeghatározóbb élménye a közelmúltban az volt, mikor a nővérek éjjeli váltáskor arról beszélgettek, hogy lehet, most járnak utoljára az alapítványnál, nem tudva, hogy ő esetleg hallja őket:

Az ápolók valamilyen szinten a szüleim, ők is nevelnek. Mostanában új embereket kell megismerni, megkedvelni, akik aztán szintén elmennek. Sokan azt gondolnák, hogy az én állapotomban csak nyalogatnám a sebeimet. De én nem így gondolom, nekem is vannak céljaim. Az alapítványnak sokat köszönhetek, ezért én is próbálok most tenni érte.

A kormány prioritásként tekint a hospice-palliatív ellátások támogatására és fejlesztésére egyaránt.  A palliatív kezelés célja, hogy csökkentse a gyógyíthatatlan betegek szenvedését, és a lehető legjobb életminőséget biztosítsa mind a betegeknek, mind pedig az őket gondozó családtagoknak. 

Az állam által finanszírozott ellátások körébe beletartozik a gyermek palliatív ellátás is, mely jelenleg két közfinanszírozott formában érhető el: otthoni hospice ellátásként, valamint fekvőbeteg-intézményekben nyújtott hospice ellátás formájában.

2012. óta az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló 60/2003. (X. 20.) ESzCsM rendelet szabályozza a gyermek hospice szolgáltatás otthoni, intézményi, járóbeteg és mobil team szolgáltatásaihoz szükséges személyi és tárgyi feltételeket.

2010-hez képest javultak a finanszírozási feltételek is. Az otthoni szakápolás és az otthoni hospice ellátás 2017. évi költségvetési kerete 1 milliárd forinttal nőtt 2016-hoz képest, amely 21,7%-os többletet jelent. A 2017-es előirányzat pedig 59%-kal több, mint a 2010. évi, amelyhez hasonló növekmény korábban soha nem volt tapasztalható ezen szakterületen. Mindez azt eredményezte, hogy egyrészt jelentősen javult a lakosság, a beteg emberek ellátáshoz való hozzáférési lehetősége, másrészt a szakápolási és hospice szolgáltatók gazdálkodási helyzete is könnyebbé vált, ami hozzájárult munkatársaik anyagi megbecsültségének javításához és a pályán tartásához.

A finanszírozás mértékének emelése mellett, a hospice ellátás támogatása érdekében, a 2010-es kormányváltást követően megjelent a hospice-palliatív ellátás a szakorvosképzésben mint kötelező rész az onkológiai szakvizsga és néhány más szakma területén. 

Mindemellett, az Emberi Erőforrások Minisztériuma az utóbbi években több alkalommal biztosított egyedi döntés alapján külön támogatást a Dóri Házat fenntartó Alapítvány számára. 2013-ban 1 millió Ft, 2014-ben 6 millió Ft, 2016-ban és 2017-ben pedig 5-5 millió forint összegű támogatásban részesült a Szemem Fénye - A Beteg Gyermekekért Alapítvány a gyermek hospice ellátást folytató Dóri Ház működésének támogatása céljából. 

A Dóri Ház mellett a gyermek hospice kapcsán felmerülő feladatokat a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának általános csecsemő- és gyermekgyógyászati ellátást nyújtói osztályai is ellátják a felmerülő igény szerint. Magyarországon minden beteg, palliatív ellátásra szoruló gyermek számára biztosítjuk a szükséges ellátást.

Aki segíteni szeretne a Dóri Házon, adományát az alábbi számlaszámokra küldheti:

Az alapítvány neve: Szemem Fénye Alapítvány
Számlavezető bank: Szigetvári Takarékszövetkezet
Bankszámlaszám: 50800111 11083762
Külföldi utaláshoz: IBAN: HU24 50800111 11083762 00000000 – SWIFT code: TAKBHUHB
Számlavezető bank: UniCredit Bank
Bankszámlaszám: 10918001 00000033 67470006
Külföldi utaláshoz: IBAN: HU77 10918001 00000033 67470006 – SWIFT code: BACXHUHB

Kommentek:

Top 0