• Külföld
Faktor

Antiszemita röpiratok özönlöttek ki az egyetemi nyomtatókból

Hackertámadás történt a németországi tübingeni egyetemen. A hálózati nyomtatók és másolók antiszemita és rasszista röpiratokat nyomtak ki. Az egyetem feljelentést tett, az államvédelem nyomoz az ügyben.

A tübingeni egyetem és más németországi egyetemek és főiskolák is a hackertámadás áldozatai lettek. Többek között a hamburgi, bonni, münsteri, lüneburgi, brémai és az erlangen-nürnbergi egyetemek az érintettek.

Illusztráció

Illusztráció

Karl Rijkhoek, a tübingeni egyetem szóvivője azt mondta:

„a hálózati nyomtatók és fénymásolók varázsütésre antiszemita és rasszista röpiratokat köptek ki magukból.”

Rijkhoek szerint nagy valószínűséggel az történt, hogy valaki külföldről betört a tübingeni egyetem nyomtató hálózatába. Körülbelül 190 példányt nyomtathattak ki az antiszemita szövegekből.

Az államvédelem nyomoz

Bernd Engler, az egyetem rektora panaszt nyújtott be a rendőrségen. A rendőrség szóvivője azt mondta, hogy a rendőrkapitányság állambiztonsági osztálya népuszítás miatt nyomoz a szélsőjobboldali röpiratok még ismeretlen feladói ellen. „Mindegyik érintett nyomtató közvetlenül az interneten keresztül működik, ezért a világból bárhonnan irányítható” – mondja a rendőrség szóvivője. A vizsgálatban informatikus szakemberek is részt vesznek - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Rijkhoek azt mondta, hogy a röpirat szövegei szegényes és hibás némettel, csupa nagy betűkkel voltak írva.

„Különféle nyers téziseket terjesztettek, részben kérdések formájában, részben pedig állításokban”

- mondta. Rijkhoek azt is elmondta: nemrég több amerikai egyetemen is hasonló dolog történt. Ez arra az esetre emlékezteti. Ott a rasszista hackerek horogkeresztet és egy neonáci oldal internetes elérhetőségét nyomtatták ki.

Top 0