• Külföld
Faktor

Meglepő felfedezés: szinte ehető 100 éves tortára találtak a jégben a kutatók

Az Antarktisz legrégebbi épületében találtak a 100 éves gyümölcstortára, amely a kutatók szerint szinte teljesen frissnek tűnik.

A feltételezések szerint a sütemény Robert Falcon Scotté volt, aki 1910 és 1913 között vett részt a Terra Nova Expedíción.

A tortát egy kis dobozban találták, amely ugyan berozsdásodott és kezdett szétesni, az édesség szinte ehetőnek nézett ki, és még az illata sem volt rossz. Lizzie Meek, az Antarctic Heritage Trust munkatársa elmondta, hogy a Cape Adare bázison található tárgyakat két hete vizsgálták és leltározták, amikor megtalálták a tortát, amely hatalmas meglepetést jelentett. Hozzátette, hogy:

EZT IS AJÁNLJUK:
  Ez egy ideális, magas energiatartalmú étel az antarktiszi körülményekhez, és minden modern jégtúrázó kedvenc fogása.

  A tortát az ónból készült dobozzal együtt az új-zélandi Canterbury Múzeum laboratóriumába vitték, ahol a kutatók 1500 tárgy megfelelő körülmények között való megőrzésén dolgoznak.

  Scott expedíciójának egyébként az egyik fő célja az volt, hogy elérje a pólust, de a norvégok megelőzték. Ráadásul a kutatócsoport minden tagja meghalt a visszaúton – írja a SkyNews.

  Robert Falcon Scott (Plymouth, 1868. június 6. – Ross-selfjég, Antarktisz, 1912. március 29.), a Brit Királyi Haditengerészet tisztje, a Déli-sark kutatója volt. Két híres felfedező utazást tett az Antarktiszra. Elsőként a Discovery expedíciót (1900-1904), majd másodiknak a Terra Nova expedíciót. Ezen másodikként érte el a Déli-sarkot, egy hónappal lemaradva Roald Amundsen mögött, a visszaúton viszont szerencsétlen módon életét vesztette a Ross-selfjégen, mindössze egynapi járóföldre a biztonságot jelentő bázistól. Scott halála után jelképévé vált az akkoriban zajló hősies, rendkívül embert próbáló felfedezéseknek.

  Kommentek:

  Top 16