• Krimi
Faktor

Annyi pénzt lopott a védelmi miniszter, hogy nem volt miből harcolni a terroristák ellen

Pénzmosással és hivatali visszaéléssel vádolták meg kedden Nigéria volt védelmi miniszterét, Bello Haliru Mohammedet, amiért az ügyészség szerint fiával együtt több mint 300 millió nairát, azaz kb. 439 millió forintot tüntetett el a hadsereg költségvetéséből.

A megvádolt exminiszter a tavaly választási vereséget szenvedett Goodluck Jonathan elnök kormányának tagja volt. A vád szerint tavaly márciusban, még hivatali ideje alatt a nemzetbiztonsági tanácsadóval összejátszva elcsalta az eredetileg fegyverbeszerzésre szánt összeget.

A politikus és fia keddi bírósági meghallgatásukon ártatlannak vallották magukat.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Bello Haliru Mohammed már a második magas rangú volt tisztségviselő, akit vád alá helyeztek a hadseregi pénzeinek elsikkasztása miatt indult nyomozás során: Sambo Dasuki volt nemzetbiztonsági tanácsadót december 1-jén vették őrizetbe. Őt is pénzmosással, valamint hivatali visszaéléssel vádolják. Ő is ártatlannak vallja magát.

    A védelmi tisztségviselők ellen a tavalyi kormányváltás után indult nyomozás Nigériában. Az új elnök, Muhammadu Buhari azzal vádolta őket, hogy meghamisított fegyverszállítási szerződésekkel rengeteg pénzt loptak el a hadi költségvetésből ezzel pedig hátráltatták az ország északkeleti részén terrortámadásokat végrehajtó Boko Haram elleni harcot.

    Top 16