• Külföld

"Annyi esze van, mint egy hamutartónak" - Abdeslamról nyilatkozott ügyvédje

Szerdán adták át a belga hatóságok a november 13-i, 130 ember halálával járó párizsi terrortámadás egyetlen túlélő merénylőjét, Salah Abdeslamot Franciaországnak. A férfi francia ügyvédje szerint Abdeslam beszélni fog. A belga ügyvédje, Sven Mary viszont elég kritikusan nyilatkozott védence értelmi képességeiről.

„Annyi esze van, mint egy kiürített hamutartónak, teljesen üres.”

- mondta Mary Abdeslamról.

A 26 éves terroristát március 18-án Brüsszelben fogták el a rendőrök, franciaországi kiadatására szerdáig kellett várni. Magánzárkában tartják fogva Franciaország egyik legnagyobb börtönében, a Fleury-Mérogis-ban. Bár érkezése előtt számos biztonsági intézkedést hajtottak végre a börtönben, a rabok mégis megtudták, ki érkezik hozzájuk. Ezért, amikor Abdeslamot bevezették, kifütyülték, és azt kiabálták neki, hogy kár, hogy nem halt meg ő is a párizsi terrortámadásban.

Abdeslam francia ügyvédje, Frank Breton szerint a védencének „van miről mesélnie, és beszélni fog”. Mint mondja, Abdeslamnak is joga van a fair tárgyaláshoz – írja az Independent.

A terrorista ügyvédje Belgiumban még Sven Mary volt – ő az eddigieknél sokkal kritikusabban nyilatkozott Abdeslamról, akit csak „petit con”-nak, azaz „kis bunkónak” vagy „s*ggfejnek” nevezett.

Mary elmondása szerint Abdeslam „egy kis s*ggfej Molenbeek-ből, ahol piti bűnözőként kezdte”, és „sokkal inkább egy követő, mint vezető személy”.

„Ő egy tökéletes példája a GTA-generációnak, akik azt hiszik, egy videójátékban élnek. Ő és a barátai is rosszul látják az egész vallást.”

Mary korábban már más szélsőségeseket is képviselt. Szerinte Abdeslam az interneten keresztül radikalizálódott. Szerinte az Iszlám Állam belga sejtjének sekélyesek az iszlám vallásról való ismeretei.

„Megkérdeztem, hogy olvasta-e a Koránt. Azt mondta, hogy egy értelmezését olvasta az Interneten.”

Breton azt nyilatkozta, hogy ő úgy tudja, Mary Franciaországban is Abdeslam védelmét fogja képviselni. Ezzel szemben Mary azt mondta, hogy nem tudja, folytatni fogja-e az ügyet.

„Nem könnyű egy ilyen védelmet folytatni, ami nem hozott nekem mást, csak gondot: többször megtámadtak, szóban és fizikálisan is.”

Abdeslam vallomása fontos információkat jelenthet a november 13-i támadásról, amelyben terroristák három csoportja lövöldözött és követett el öngyilkos merényletet kávézókban, bárokban, a Bataclan színházban és a State de France stadionban.

Abdeslamot május 20-án Párizsban hallgatják majd ki először.

Top 0