• Külföld
Faktor

Csak most derült ki a titok Anne Frank családjáról

A család még 1938-ban próbált az Egyesült Államokba vízumot szerezni.

Egy új kutatás szerint a náci haláltáborban 1945-ben elhunyt Anne Frank családja annak idején megpróbált Amerikába menekülni, de nem kapott bevándorlási engedélyt a szigorú bevándorlási politika és a háború kitörése miatt.

"Az európai náci üldözés elől menekülő zsidóknak szigorú bevándorlási eljáráson kellett átesniük. A zsidó menekültek kérelmét csak korlátozottan fogadták be" - derült ki az Anne Frank Ház és az amerikai Holokauszt Emlékmúzeum által pénteken közzétett jelentésből.

Fotó: Europress - AFP/Anne Frank Fonds

Fotó: Europress - AFP/Anne Frank Fonds

EZT IS AJÁNLJUK:

  "Kénytelen vagyok megpróbálkozni az emigrációval, és ahogy látom, az Egyesült Államok az egyetlen ország, ahova mehetnénk" - írta Otto Frank 1941-ben egy Amerikában élő barátjának.

  Frank már 1938-ban arra készült, hogy valamilyen módon elhagyja Hollandiát a családjával. 1941-ben a barátjának, Nathan Strausnak írt levelében arról számolt be, hogy 1938-ban beadta amerikai vízumkérelmüket Rotterdamban. Azonban azt is megírta, hogy a dokumentumok megsemmisültek 1940 májusában egy bombázásban.

  A kutatás szerint a család vízumkérelmét a rotterdami amerikai konzulátus lebombázása miatt újra be kellett nyújtani, de később elutasították. A család azzal is próbálkozott volna, hogy Kubán keresztül jussanak be Amerikába, ez a kísérlet azonban a Pearl Harbor elleni támadás és az Atlanti-óceáni hajóforgalom felfüggesztése miatt hiúsult meg.

  A jelentés szerint Frankéknak mindenképpen nehéz dolguk lett volna, mivel 1939 után évente több százezren próbálkoztak amerikai emigrációval, és Washington csak évi 30 ezer vízumot adott ki. A vízumok elbírálása pedig éveket vett igénybe, és nagyon sok dokumentumot - köztük születési anyakönyvi kivonatokat, házassági anyakönyvi igazolást, adóigazolásokat, támogató nyilatkozatokat, a személyeket igazoló iratokat - kellett beadni hozzájuk.

  Az új kutatáshoz éppen ezeket a dokumentumokat gyűjtötték össze.

  Otto Frank, felesége és két lányuk 76 éve kényszerült bujkálásra a megszálló nácik elől származásuk miatt Amszterdamban. Anne Frank, aki a család kétéves bujkálását naplóban örökítette meg, 1945-ben, a háború vége előtt halt meg egy náci haláltáborban. Egyedül apja élte túl a családból a holokausztot. A kislány naplója 1947-ben jelent meg először. Azóta egyike lett a világ legolvasottabb könyveinek.

  Top 16