• Külföld
Faktor

Vírustámadás miatt több műtétet kellett elhalasztani

Legutóbb az angliai Lincolnshire három kórházában kellett elhalasztani előre tervezett műtéteket, mert egy vírus megfertőzte a kórház hálózatát. A támadás legalább ezer ember sorsát érintette.

A biztonsági szakértők folyamatosan figyelmeztetnek az egészségügyi rendszerek sérülékenységére. Ez azért is hatalmas probléma, hiszen életek múlhatnak egy-egy hibán.

Illusztráció.

Illusztráció.

Az angliai Lincolnshire három kórházában például előre tervezett műtéteket, diagnosztikai vizsgálatokat, orvos-beteg találkozásokat kellett elhalasztani, miután egy vírus megfertőzte a kórház hálózatát. Mindez legalább ezer embert érintett.

Egyből vörös riasztás jelent meg a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat honlapján, és azonnal lekapcsolták a hálózathoz csatlakozó rendszereket. Így szigetelték el a vírust. A sürgős beavatkozást igénylő betegeket közeli kórházakba vitték, de például a fekvőbeteg ellátásban nem volt fennakadás.

Az intézmény vezetői nem részletezték, milyen vírus támadta meg a rendszert, de az egyik biztonsági szakértő feltételezi, hogy ransomware-ről, azaz zsaroló vírusról volt szó.

A rendszer végül öt nap után állt helyre. Néhány nappal korábban amerikai és kanadai kórházak rendszerét is megtámadta olyan kártevő, amelyik váltságdíjat kért - írja a Hvg.

Az ilyen támadások megelőzése érdekében érdemes rendszeresen biztonsági másolatokat készíteni, és offline őrizni. Semmiképp sem szabad ismeretlen linkekre kattintani az e-mailekben, de kattintás előtt mindenképp meg kell előtte győződni arról, hogy nem veszélyesek-e. Csak megbízható helyekről szabad szoftvereket letölteni, és ellenőrizni kell a hitelességét. Érdemes erős antivírus és antimalware megoldásokat is használni.

Kommentek:

Top 0