• Külföld
Faktor

Androidos telefonja van? Akkor lehet, hogy már Kínában vannak az adatai

Egy kínai kémszoftver állandó megfigyelés alatt tartotta a telefonok és tabletek tulajdonosainak mozgását és teljes adatforgalmát. A rendszer minden 72 órában továbbította az adatokat egy sanghaji szerverre.

Fotó: Sulyok László

Kiderült, hogy egy kínai kémszoftver 270 millió androidos készülékről gyűjtött titokban adatokat, ezért az Android kidolgozója követelte a kínai AdUps cégtől a szoftver alkalmazásának a megszüntetését – írja a hvg.hu.

A program egy Kínában, Sanghajban található szerverre küldte el minden 72 órában azokat az adatokat, amiket a tulajdonos teljes adatforgalmáról és mozgásáról szerzett.

A kínai cég ügyvédje elismerte, hogy egy sanghaji szerver begyűjtötte az adatokat, de azt állította, hogy megsemmisítették az információkat. Azt nyilatkozta, hogy a kémszoftvert csak olyan készülékekben alkalmazták, amiket eredetileg csak Kínán belül terveztek árusítani, azt viszont tagadta, hogy ennek bármiféle köze lenne a hírszerzéshez.

Az informatikai hírszerzés központja ugyanis csakugyan Sanghajban található, ezért felmerült a gyanú, hogy a kémszoftvert talán nem reklámcélokra használják, hanem a hírszerzés így szerez adatokat a tulajdonosokról.

A cég elmondása szerint a Huawei, a ZTE és a BLU Products okostelefonjai és tabletjei kaptak kémszoftvert, mindhárom cég termékei megtalálhatók a világpiacon.

A kémszoftvert a BLU Products-nál észlelték: a 120 ezer okostelefon és tablet feltűnően sokat tudott a tulajdonosáról.

Kommentek:

Top 0