• Külföld
Faktor

Teljesen kiakadtak a hollandok, elegük van már a nagy engedékenységből

Nem akarják, hogy mindenki csak azért menjen a fővárosukba, hogy durva bulit csapjon.

Az amszterdamiak egy részének elege van a turistákból, ezért a város új vezetősége javaslatcsomagot állított össze a turizmus "megzabolázására" - írja az MTI.

Illusztráció.

Illusztráció.

A városatyák szerint a turizmus pozitív hozadékait egyre inkább beárnyékolja a tömeg, a szemét és a zaj. A tervek között szerepel a sörbiciklik, a turistabuszok és -hajók megállóinak, valamint a turistákat célzó üzletek számának korlátozása, az alkoholfogyasztás betiltása a csatornákon közlekedő hajókon, a lakások Airbnb-s kiadásának tilalma a város legforgalmasabb negyedeiben, valamint a kiadható éjszakák számának korlátozása,  a reklámadó visszaállítása, az idegenforgalmi adó növelése.

A nagyjából 800 ezer lakosú Amszterdamban 18 millió turistára számítanak 2018-ban, ami 20 százalékos növekedést jelent 2016-hoz képest. A turisták jelentős részét a könnyűdrogokhoz való kényelmes hozzáférés és a vöröslámpás negyed vonzza a városba.

A holland kormány évek óta igyekszik a városnézés hagyományosabb módjai felé terelni az Amszterdamba érkezőket: kampányok indultak például a csatornahálózat, az Anne Frank-ház, valamint a Van Gogh és Rembrandt mesterműveivel teli múzeumok népszerűsítésére.

A helyi törvényhozás is igyekszik a maga módján hozzájárulni az arculatváltáshoz: 2008-ban a város bordélyházainak harmadát bezárták, 2011-ben pedig kezdeményezés indult az iskolák szomszédságában működő marihuánakávézók bezárásáért.

Kommentek:

Top 0