• Sport
Faktor

Amputált lábakkal nyert bajnokságot egy birkózó

Hasaan Hawthorne négy éves volt, amikor levágták mind a két lábszárát, ennek ellenére elkezdett sportolni, egészen pontosan birkózni. 18 évesen pedig úgy nyert állami bajnokságot, hogy a szezon során egyszer sem kapott ki, mind a 37 meccsét megnyerte.

Hawthorne egy ritka betegség miatt sípcsontok nélkül született, kétnapos volt még csak, amikor az egyik orvos azt mondta a szüleinek, hogy vagy engedik, hogy tovább nőjön mind a két lába, vagy amputálják őket. Ha az első opciót választják, akkor a kisfiú örök életére tolószékbe kényszerül. Négy hónapos korában aztán térd alatt levágták a lábait, mert megvolt az esély rá, hogy saját magától járjon majd protézisek segítségével.

Az édesapja szerint meg sem fordult a fejükben, hogy a gyerekük valaha elkezd sportolni. Hawthorne viszont 1 éves volt, amikor már futott, négy évvel később a baseball szabályaival ismerkedett. Emiatt gyakran mentek tönkre a protézisei, amelyeknek a javítása nagyjából két hetet vett igénybe. 2007-ben aztán speciális futólábakat kapott, ami több tízezer dollárba került.

„Szerintem viccesebb, ha az embernek protézisei vannak igazi lábak helyett, mert több dologra képes velük. Nem szeretem, amikor szomorúnak látom az embereket, mindig megpróbálom őket felvidítani. Ugyanolyan vagyok, mint bárki más, csak a lábaim különbözőek” – nyilatkozta még 11 évesen Hawthorne.

Több sportot is kipróbált, végül a birkózás mellett döntött, a bébiszittere, Duke Frison azt mondta, hogy minden hétvégén birkóztak egymással. Hawthorne azt mondta, hogy nagy benyomást tett rá Anthony Robles, aki egy lábbal nyert nemzeti bajnokságot 2011-ben.

A középiskolában másodévesként több, mint 70 meccse volt, a saját súlycsoportjában a harmadik legjobb volt. Az utolsó évében pedig állami bajnokságot nyert, és már egyetemi edzők is figyelték.

Top 0