• Krimi
Faktor

Amputálják rokona lábát, ha nem fizet - ilyen és hasonló módszerekkel csalnak ki pénzt idősektől

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) főkapitányi biztosa azt mondta, csökkent az úgynevezett unokázós csalások száma, de új módszerekkel csalnak ki pénzt az idősektől.

Tarcsa Csaba dandártábornok szerint a csalók főleg a fővárosban és Pest megyében szólítanak meg az utcán idős embereket. Kórház után érdeklődnek, majd ráveszik őket arra, hogy üljenek be a kocsiba, és mutassák az utat oda. Közben eljátsszák, hogy telefonon megtudják, a rokonuknak le kell vágni a lábát, hacsak nem fizetnek egy nagyobb összeget a kórháznak.

Meggyőzik, hogy adjon kölcsön pénzt, és zálogban nála hagynak egy euróval és dollárral tömött táskát, amit azonban kicserélnek egy papírral tömöttre. Így 23 esetben csaltak ki pénzt, százezer és másfélmillió forint közötti értékben.

Másik módszer, hogy értéktelen ajándékcsomagot visznek az időseknek, állítólag egy multicég képviseletében, és azt kérik, fizessék ki a 10-20 ezer forintos szállítási díjat. Kifigyelik, hol tartja az idős ember a pénzt, elterelik a figyelmét, például vizet kérnek, és meglopják.

Új módszer az is, hogy beszélgetni kezdenek az idős emberrel, kikérdezik, milyen betegsége van, és "akciósan" értéktelen paplanokat ajánlanak neki a keringési panaszokra, ízületi vagy daganatos betegségekre, majd kifigyelik, hol tartja a pénzét és a figyelem elterelésével meglopják - írja az MTI.

Illusztráció

Illusztráció

Két nő szórólapterjesztőnek adta ki magát, a házba bejutva pedig elterelték az idősek figyelmét, majd készpénzt és ékszert vittek el. Menekülésüket két férfi segítette autóval. Az elkövetők 2015 vége és 2016 áprilisa között tíz ügyben összesen 25 millió forint kárt okoztak, például Sarkadon, Kőszegen, Balmazújvárosban, Szegeden.

Egy férfi és egy nő a klasszikus "unokázós" csalással próbálkozott, a nőt tizenegy, a férfit tíz ügyben gyanúsították meg.

Vácon szintén "unokázós" csalással próbálkoztak, de az idős nő mellett állt éppen a lánya, akire az elkövetők hivatkoztak. Amíg a nő szóval tartotta a telefonálókat, a lánya hívta a rendőröket, akik elfogták őket.

Monoron három férfi uzsoratartozásra hivatkozva csalt ki 2 millió forintot idősektől. Dabason pedig az Elműre hivatkozva telefonáltak egy idős asszonynak, hogy túlfizetése van, de a nő gyanakodott, hívta a rendőröket, akik elfogták az elkövetőt.

A rendőrség keres három férfit, akik idős emberekhez mentek be, vizet kértek vagy drótot, és a sértettek figyelmét elterelve elvették a pénzüket. Gyálon 2,5 millió, Pilisszentivánon 1,5 millió forintot szereztek meg így.

Top 0