• Külföld
Faktor

Amerikai szörnyvihar: egyes városokban megkezdték a hókotrást

Washingtonban és New Yorkban már megkezdődött a hó eltakarítása vasárnap. Az északkeleti szövetségi államokban viszont még tart a vihar, amelyben eddig 19-en haltak meg.

Fotó: Europress / Astrid Riecken - Getty Images

Fotó: Europress / Astrid Riecken - Getty Images

New Yorkban vasárnap reggel feloldották az autókra elrendelt kötelező közlekedési tilalmat, és megindult a metróközlekedés is. Washingtonban azonban még mindig nem működik a tömegközlekedés, nem jár a metró sem. A két nagyvárosban már megkezdődött az átlagosan 90-120 centiméteres a hótakaró eltakarítása. New Yorkban, ahol ez volt a város történetének második legnagyobb hóvihara, 68 centiméteres a hó vastagsága.

Fotó: Europress / Alex Wong - Getty Images

Fotó: Europress / Alex Wong - Getty Images

EZT IS AJÁNLJUK:

  A közben újabb becenevekkel (Snowmageddon, Snowzilla) illetett hóvihar a keleti part más vidékein változatlan erővel tombol, különösen veszélyes az óceánparti településeken. Eddig 19-en haltak meg a hóvihar miatt: 13-an az időjárás miatti autóbalesetben, 3-an hólapátolás közben kaptak szívrohamot és már nem tudták megmenteni őket, 3-an pedig megfagytak a hidegben. A vihar által sújtott vidékeken 85 millió ember él, és még mindig 200 ezren maradtak áram nélkül, a leszakadt villanyvezetékek miatt.

  A nap ugyan hétágra süt a keleti partvidéken, de a hőmérséklet fagypont alatt van és jég borít szinte mindent. A meteorológusok azt mondták, hiába a szépnek látszó idő, az utakra nem szabad kimenni, még a magasabb rendű országutakat is jég borítja - írja az MTI.

  Fotó: Europress / Yana Paskova - Getty Images

  Fotó: Europress / Yana Paskova - Getty Images

  New Jersey és New York államok óceánparti településeit két napja áradás fenyegeti, egyes településeket már elöntött a jeges tengervíz. Ráadásul szombaton este, a telihold miatt, különösen magas volt a dagály, és New Jersey alacsonyan fekvő tengerparti településeinek utcáin derékig érő jeges víz hömpölyög.

  Az országos meteorológiai szolgálat előrejelzései szerint a viharzóna az Atlanti-óceán felé mozdult, ám nagy hóviharok várhatóak még Massachusetts és Maine államokban is.

  Fotó: Europress / Alex Wong - Getty Images

  Fotó: Europress / Alex Wong - Getty Images

  Kentuckyi középiskolások 20 órán át voltak csapdába esve a 80 centiméteres hó miatt. Azonban van néhány ember, aki élvezi a havat, és néhány állat is vidáman játszik a magas hóban.

  Top 16