• Külföld
Gyöngyösi Lilla

Amerikai fogolycsere: egy CIA-ügynökről öt éve semmi hír

Megdöbbent az iráni-amerikai fogolycserén annak az amerikai ügynöknek a családja, aki 2007-ben tűnt el egy iráni szigeten. Robert Levinson családja az ABC televíziónak úgy nyilatkozott: az Obama-kormányzat elárulta őket.

A korábban az amerikai kábítószer-ellenes hatóságnak (DEA), a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI), végül a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) dolgozó Robert Levinson csaknem kilenc éve, 2007 tavaszán tűnt el Iránban. Barack Obama elnök vasárnapi beszédében ugyan utalt rá, hogy az Egyesült Államok és Irán „elmélyíti az együttműködést” Levinson felkutatása érdekében, a 68 éves férfi családja azonban az amerikai kormányzatot okolja, hogy Levinson feltételezhetően még mindig valahol Iránban van. Hollétéről nem tudnak. Irán hivatalosan azt állítja, hogy nem volt köze a férfi eltűnéséhez, és nem tudja, hol lehet. Levinson utoljára öt évvel ezelőtt küldött videoüzenetet a családjának – írja az MTI.

A floridai férfi az iráni Kis szigetéről tűnt el, ahol – mint azóta kiderült – CIA-akcióban vett részt. Az elmúlt években a családja is elismerte, hogy a férfi a Központi Hírszerző Ügynökségnek dolgozott, amikor eltűnt az iráni üdülőszigetről, ám maga a CIA közleményben azt tudatta, hogy semmiféle akcióval nem bízta meg Robert Levinsont. Irán határozottan tagadja, hogy bármiféle köze lenne az eltűnéséhez.

Levinson felesége és fia az AP hírügynökségnek és több amerikai televíziós csatornának nyilatkozva csalódottan azt mondta, hogy az amerikai kormány „otthagyta” a férfit, pedig” nem engedheti meg, hogy ne hozza haza”.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A család nem csak amiatt háborodott fel, hogy Levinson nem volt azok között, akiket Irán a múlt hét végén átadott az Egyesült Államoknak, hanem amiatt is, hogy nem is tudtak a fogolycseréről, csak a tévéből értesültek róla. Levinson felesége azt mondta: az elmúlt hat hétben próbált találkozni magas rangú illetékesekkel, de azok csak telefonon voltak hajlandóak beszélni vele. Beszélt John Kerry külügyminiszterrel is, de ő sem említette, hogy fogva tartott amerikaiak fognak hazatérni Iránból.

  A nő elmondta azt is: amikor kiderült a hír, beszélt a Fehér Házzal, ahonnan csak órákkal később hívták vissza. Egyébként bocsánatot kértek tőle, s azt mondták: szólni akartak a családnak, csak az irániak a tervezettnél korábban kiszivárogtatták a hírt.

  A család egyébként kitart amellett, hogy Levinson még életben van, jóllehet cukorbeteg és magas vérnyomással küzd. Szerintük az amerikai kormánynak erőteljes nyomást kellene gyakorolnia Iránra, hogy elengedjék Levinsont.

  Szombaton az iráni médiában jelent meg először a hír, hogy a két kormány megállapodott, és az alku értelmében az Egyesült Államok hét iránit enged szabadon, amiért cserébe Irán öt amerikait ad át.

  John Kerry vasárnap azt az üzenetet tette közzé, hogy az egyezség részeként Irán beleegyezett az együttműködés elmélyítésébe Levinson felkutatása érdekében. „Nem nyugszunk, míg a Levinson család ismét együtt nem lehet” – mondta Kerry, aki a CNN-nek azt mondta: szörnyen érzi magát Levinsonék miatt.

  „Tudom, hogy nagyon-nagyon nehéz egy családnak azt látnia, hogy mások hazatérnek, ők pedig nem kapnak válaszokat” – mondta a külügyminiszter.

  Top 16