• Sport

Amerikai foci: szabályismertető kezdőknek

Egyre népszerűbb sportág Magyarországon az amerikai foci. Ezek ellenére az új nézők sokszor nincsenek tisztában a szabályokkal, sőt gyakran azt sem tudják, hogy a pálya mely részére kell figyelni. Nekik szeretnénk most segíteni az 50. Super Bowl előtt.

Fotó: Europress - Grant Halverson/Getty Images

Fotó: Europress - Grant Halverson/Getty Images

Az amerikai focit egy 120 yard (109,73 méter) hosszú pályán játssza két csapat. Bár néha többnek tűnik, de egyszerre ugyanúgy 11 játékos van a pályán mindkét csapatban, mint a labdarúgás esetében. Ami eltérés, hogy a csapatok kispadja az NFL-ben sokkal hosszabb, akár 46 játékos is pályára léphet egy meccsen az 53 fős keretből.

Egy csapatot három részre lehet bontani: minden együttesnek van támadósora, védelme és speciális egysége. Amikor egy csapat támadósora lép pályára, akkor velük szemben a másik csapat védelme fog állni. Labdabirtoklás átadásánál és rúgásoknál a speciális egység lép pályára.

Angol nyelvű útmutató látványos animációval:

A játék céljaAz amerikai focit, mint a sportok többségét, pontokra játsszák. Az a csapat nyer, amely a 60 perces meccs végén a több pontot szerezte. Ezért a játék célja a pontszerzés, amely többféleképp is lehetséges.

A legtöbb pont az úgynevezett touchdownért jár, ezért minden támadás célja ennek elérése. A touchdownért 6 pont jár, illetve még egy pont szerezhető, ha a touchdown utáni jutalomrúgás (extrapont) sikeres.

Hogyan szerezhető touchdown?A labdát az ellenfél célterületére kell juttatni. Ehhez azonban a labdát mozgatni kell, amelyet alapvetően kétféleképp lehetséges. Vagy passzol az irányító, vagy futást választ.

A játék legfontosabb eleme, hogy négy próbálkozásból a csapat 10 yardot haladjon, mert ez a feltétele annak, hogy a labda a támadósornál maradjon. Ha a csapat nem tud négy kísérletből 10 yardot szerezni, akkor a labda a másik csapathoz kerül.

Ha egy csapat sikeresen megteszi a 10 yardot a négy próbálkozás alkalmával, akkor tovább maradhat a pályán, és így haladhat tovább az ellenfél célterülete felé. Természetesen egy játék lehet 10 yardnál hosszabb is, ekkor onnan folytathatja a támadást a csapat, ahol a játék véget ért.

Ha a csapat sikeresen eljuttatja az ellenfél végzónájába a labdát, akkor azt touchdownnak nevezzük. Ezt történhet úgy, hogy egy futó játékos beviszi a labdát, vagy úgy, hogy egy elkapó a végzónában elkapja azt.

A leglátványosabb touchdownok a 2010/11-es szezonból:

Egy csapat dönthet úgy a negyedik kísérlet előtt, hogy nem szeretné folytatni a támadást, mert úgy ítéli meg, nincs esélye megtenni a szükséges 10 yardból még hiányzó távolságot, ekkor vagy átrúgja a labdát az ellenfélnek (punt), vagy ha elég közel van már az ellenfél célterületéhez, akkor 3 pontért rúghat egy mezőnygólt (field goal).

Ez az eddigi leghosszabb sikeres mezőnygól:

Előfordulhat olyan eset is, amikor a védelem megszerzi a labdát a támadóktól, ekkor ők is szerezhetnek touchdownt.

Mit kell nézni a meccsen?A játék elindulása előtt a labda mindig ugyanannál az embernél, a fal közepén elhelyezkedő centernél van. Ő indítja el a játékot, adja oda a labdát az irányítónak, aki az előre megbeszéltek alapján vagy futójátékot, vagy passzjátékot választ.

A center feladja a labdát az irányítónak, az azóta visszavonult Polamalu pedig szereli az irányítót:

Néha még a tapasztalt nézők is eltévesztik, hogy hol a labda, mert a támadók próbálják átverni a védelmet is. Kezdő nézőként az a legfontosabb, hogy vegyük észre, hol a labda, és figyeljünk arra, hogy mit történik vele.

Mit láthatunk ekkor?

Futójáték - Az irányító odaadja a labdát a mellette vagy mögötte álló játékosnak (futónak), aki vagy a falon keresztül, vagy azt megkerülve próbál előre haladni. Ezek a játékok általában rövidek, néhány yard hosszúságúak, viszont az esetek többségében garantált előrehaladást eredményeznek. Természetesen vannak látványos, hosszabb futások is, sőt az irányító is dönthet úgy, hogy maga fut.

Egy legendás futás:

Tehát, ha egy futó első kísérletre fut 4 yardot, akkor a csapatának még 3 kísérlete marad arra, hogy a hátralévő 6 yardot megtegye. Ezt a következőképpen jelölik: futás előtt 1st&10 (első és 10), illetve futás után 2nd&6 (második és hat).

A közvetítésekben általában digitálisan jelölik, hogy honnan (kék) hová (sárga) kell eljutni ahhoz, hogy a támadósor a pályán maradhasson. Emellett sokszor azt is a fűre vetítik, hogy hányadik kísérletre hány yardot kell megtenni.

Fotó: nfl.com

Fotó: nfl.com

Passzjáték – Miután az irányító megkapja a labdát, megtartja azt és passzol. Ahhoz, hogy egy passzjáték sikeres legyen, a labdát el kell kapnia az egyik játékosnak. Ha a labdát nem sikerül elkapni, akkor az előző példánál maradva 2nd&6 után 3rd&6 fog következni. Ha viszont ezt követően az irányító sikeresen passzol egy 10 yardosat, akkor sikerült három kísérlet alatt megtenni a szükséges 10 yardot, így újra 1st&10 következik.

Az NFL történetének 10 legszebb elkapása:

Jól érezhető, hogy a passzjátékkal nagyobb távolságokat lehet megtenni a pályán, mint a futásokkal, viszont sokkal kockázatosabb is. Ennek oka, hogy az elkapás nem garantált, másfelől az ellenfél játékosai is könnyebben szerezhetik meg a levegőben a labdát, mint egy futótól. Ezért fontos a futójáték és a passzjáték megfelelő keverése, mert így a védelem nem tudja, hogy pontosan mire is számítson a következő játékban.

Összegezve: a kezdő nézőknek a legfontosabb, hogy lássák a labdát, fedezzék fel annak haladási irányát, és vegyék észre, hogy sikerült-e elérni adott kísérletből az első kísérletet (1st&10, azaz first down).

Ha a fent említett szabályokkal tisztában vagyunk, akkor később már érdemes a szabálytalanságokkal, a támadó- és védelmi felállásokkal, a posztokkal és az egzotikusabb játékhívásokkal is megismerkedni, de ezek részletes ismerete nélkül is érthetővé válik egy amerikai focimeccs.

Fontos, hogy az első pár alkalommal nehéz megérteni, hogy mi is történik a pályán, de egy kis kitartással a sportág nagyon élvezhetővé és látványossá válik.

Top 0