• Külföld
Gyöngyösi Lilla

Bíróság dönt arról, hogy Ted Cruz lehet-e amerikai elnök

Egy ügyvéd abban kér állásfoglalást a chicagói bíróságtól, hogy Ted Cruz texasi szenátor megválasztható-e az Egyesült Államok elnökének. A döntés a lehető legrosszabbkor jött Cruznak - az NBC és a Wall Street Journal kutatása szerint a héten átvette a vezetést Donald Trumptól.

A keresetnek pénteken - tehát kevéssel a szombati dél-karolinai republikánus előválasztások megkezdődése előtt - helyt adott a chicagói bíróság.

Ted Cruz Kanadában született, amerikai állampolgárságú édesanya és kubai édesapa gyerekeként. Az amerikai alkotmány értelmében csakis az választható meg az ország elnökévé, aki „született amerikai". De hogy e megfogalmazás pontosan mit is jelent, erről még soha nem volt bírósági állásfoglalás.

A mostani bírósági keresetet egy Lawrence Joyce nevű ügyvéd nyújtotta be, aki a helyi médiának azt nyilatkozta, hogy ő Ben Carson sebészprofesszor híve és támogatója a republikánus elnökjelöltségért folyó kampányban, és semmiféle kapcsolata nincs Donald Trumppal, vagy stábjának embereivel. Ted Cruz állampolgárságát és ezzel a megválaszthatósága iránti kételyeket ugyanis Donald Trump tette közbeszéd tárgyává.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Amikor a kérdést Donald Trump először felvetette, alkotmányjogászok azt mondták: ez nem is lehet kérdés, Ted Cruz nyilvánvalóan megválasztható. John McCain szenátorra hivatkoztak, aki panamai területen született, mert az édesapja ott teljesített szolgálatot, vagy Mitt Romneyra, aki pedig amerikai szülők gyermekeként egy mexikói mormon kolóniában látta meg a napvilágot. McCain 2008-ban, Romney 2012-ben a republikánusok elnökjelöltje volt.

    Ám ahogy a Cruz állampolgársága körül gerjesztett vita egyre hevesebb lett, az alkotmányjogászok is vitázni kezdtek: mit is jelent az, hogy „született amerikai". Ezt ugyanis sem az amerikai alkotmány, sem pedig a jelenleg érvényben lévő törvények nem határozzák meg pontosan – írja az MTI.

    Donald Trump néhány éve Barack Obamáról állította, hogy nem az Egyesült Államokban született, hanem Kenyában. Obama ezután nyilvánosságra hozta a hawaii-i születést bizonyító hivatalos iratokat.

    Top 16