• Külföld
Faktor

Sosem volt még ennyire népszerűtlen mindkét jelölt

Már csak pár óra, és elkezdődik a "verseny": az Amerikai Egyesült Államok elnököt választ! Donald Trump és Hillary Clinton is minden idők legnépszerűtlenebb jelöltjei közé tartozik - jelenleg a demokrata jelölt vezet a felméréseken a republikánus előtt.

Fotó: Europress / Jeff Kowalsky Jewel Samad - AFP

Fotó: Europress / Jeff Kowalsky Jewel Samad - AFP

Clinton négy százalékponttal vezet Trump előtt az ABC News amerikai hírcsatorna és a The Washington Post című amerikai napilap közös felmérése, és a CBS által hétfőn külön közzétett kutatás eredménye szerint.

Az ABC és a The Washington Post kutatása szerint a megkérdezettek 47 százaléka Clintont támogatja, 43 százaléka pedig Trumpot. A felmérés hibahatára 2,5 százalék. A CBS felmérése 45 és 41 százalékos támogatottságot mutatott a két jelöltnek, és aszerint is Clintonnál az előny.

A Bloomberg Politics és a Selzer & Co szintén hétfőn közölt közvélemény-kutatása szerint a demokrata párti elnökjelöltnek 3 százalékpontos előnye van Trumppal szemben.

A CNN amerikai hírtelevízió az elnökválasztással kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy Trump esetében a győzelemhez vezető legkézenfekvőbb út a republikánus Mitt Romney által a négy évvel ezelőtti elnökválasztáson meghódított Észak-Karolina és Arizona megtartása, valamint a Barack Obamát támogató Florida, Ohio és Iowa megkaparintása. Ha a republikánus elnökjelölt a felsorolt öt állam közül bármelyikben veszít, az igencsak megnehezíti a 270 elektori szavazat már így is bizonytalannak számító elnyerését. Az is igaz viszont, hogy ha Trump visszahódítaná az elektori szavazatokban gazdag Pennsylvaniát vagy Michigant a demokratáktól - akik sorozatban hatszor győzedelmeskedtek a két államban - Észak-Karolina elvesztése még nem feltétlenül lenne baj.

A CNN szerint Clinton számára az a kulcskérdés, hogy meg tudja-e tartani a Nagy-tavak demokratákhoz vonzódó államait, a "kék falat", vagyis Pennsylvaniát, Michigant és Wisconsint. Ha sikerül neki, és még megszerzi Észak-Karolina, Florida vagy Ohio valamelyikét, szinte biztosra vehető a győzelme.

Az amerikai hírtelevízió jelentése szerint érdemes külön figyelni a spanyol ajkú szavazók részvételi arányára, ők ugyanis Clinton egyik fő támogatói bázisát adják a nők és a diplomás szavazók mellett. A demokratáknak meggyőződésük, hogy a spanyol ajkú voksolók alulreprezentáltak voltak az egész 2016-os választási ciklus közvélemény-kutatásaiban.

A CNN megjegyzi, hogy Trump kirohanásai a mexikói bevándorlók ellen elidegenítették tőle ezt a szavazói tábort, noha a 2012-es elnökválasztást követően Reince Priebus, a Republikánus Nemzeti Bizottság elnöke figyelmeztette a pártot, hogy többet kell tennie a spanyol ajkú szavazók kegyeinek elnyeréséért.

A CNN kitér ugyanakkor arra, hogy Trump legnagyobb ereje a kiábrándult fehér szavazók támogatásában rejlik, a republikánus politikus különösen a férfiak, azon belül is a nem diplomások körében örvend nagy népszerűségnek.

Az amerikai hírtelevízió szerint az elnökválasztás kimenetele szempontjából döntő lehet, hogy az afroamerikai szavazók kellő számban mennek-e szavazni, ahogy azt tették 2008-ban és 2012-ben Obama megválasztásakor. Ha nem, akkor az meggyengítheti Clinton pozícióját a kulcsfontosságú államokban, elsősorban Floridában vagy Észak-Karolinában.

A CNN szerint az idei elnökválasztás szempontjából - egy, a társadalmat rendkívüli módon megosztó kampány után - a legfontosabb kérdések közé tartozik az is, hogy a vesztes miként kezeli a kudarcot, elfogadja-e, és ha igen, miként, ezzel ugyanis kulcsszerepe lesz a győztes legitimálásában.

Kommentek:

Top 0