• Külföld

Megölték az Iszlám Állam pénzügyi vezetőjét

Az Amerikai Egyesült Államok vezette koalíció már egy éve bombázza a terrorszervezet állásait Szíriában és Irakban. Most az Iszlám Állam pénzügyi vezetőjét sikerült így megölniük, de az elmúlt hetekben két másik vezető beosztású terroristát is megöltek.

Fotó: US Air Force

Fotó: US Air Force

A pénzügyi vezetőt Abu Salah álnéven ismerték, valódi neve Muwaffaq Musztafa Mohammed al-Karmoush volt  – írja a BBC.

A légi háborúban résztvevő feleket többször is az a vád érte, hogy bombázásaik szinte eredménytelenek, alig sikerül ezzel a terroristák sorában komolyabb kárt tenni – kivéve a lefejezésekért felelős Dzsihád John meggyilkolását –, valamint egy kiszabadult túsz szerint a légicsapások pont a terrorszervezet érdekeit szolgálják. Az utóbbi időkben viszont egyre eredményesebbek a bombázások, nemrég Líbiában is így gyilkoltak meg egy vezető terroristát.

Abu Salah szerepelt az amerikai terrorelhárítás listáján is – ezek szerint 1973-ben született Irakban.

Steve Warren ezredes szerint a férfi a terrorszervezet pénzügyi hálózatának egyik legrégebbi és legtapasztaltabb tagja volt. A másik két meggyilkolt terrorista egyike pedig a zsarolási tevékenységek egyik fő felelőse volt, míg a másik a végrehajtási ügyekben foglalt el fontos pozíciót. Nevüket nem árulta el az ezredes.

Brett McGurk, a koalíció amerikai speciális küldöttje azt írta a Twitteren, hogy a három terrorista abba az akcióban halt meg, melyben a koalíció a szervezet pénzügyi infrastruktúráját próbálta megsemmisíteni.

Top 0