• Külföld
Faktor

Amerikai állampolgárságért szülte meg a repülőn gyerekét

Egy tajvani nő szülte meg babáját egy Los Angelesbe tartó repülőgépen. Most azzal gyanúsítják, szándékosan a repülőn szült, hogy a baba amerikai útlevelet kaphasson.

Mint azt korábban megírtuk, a China Airlines (CAL) tajvani légitársaság egy gépe október 8-án Tajpejből Los Angelesbe tartott, amikor az utasok közül egy terhes nő jelezte, hogy elfolyt a magzatvize. Az utasok között volt egy orvos, aki a stewardessek segítségével levezette a szülést. A repülőgép az anya és gyereke egészsége érdekében kényszerleszállást hajtott végre a legközelebbi repülőtéren, az alaszkai Anchorage-ben.

A tajvani média szerint a nő szándékosan szállt fel az Amerikába tartó repülőgépre, hogy születendő gyereke megkaphassa az amerikai állampolgárságot. Röviddel a szülés előtt állítólag többször is megkérdezte a személyzettől, hogy már amerikai légtérben járnak-e. Becsekkoláskor azt mondta, hogy még csak terhessége 32. hetében van, pedig valójában már a 36. hetében járt. Erre azért volt szükség, mert a tajvani törvények szerint a 32. hétig normál utasként kezelik a gyereket váró nőket, ezt követően azonban csak orvosi igazolással mehetnek fel a fedélzetre.

Az amerikai jogszabályok értelmében a repülőgépen született babák jogosultak az amerikai állampolgárságra, ha elsőként az Egyesült Államokba érkeznek meg, még akkor is, ha nemzetközi légtérben születnek - írja az MTI. Az édesanyát azonban az alaszkai hatóságok időközben visszatoloncolták Tajvanra.

Az ügyből Tajvanon nagy botrány lett, a parlamentben egy kormánypárti képviselő önzésnek nevezte a nő más utasoknak sok bosszúságot okozó tettét és felszólította a közlekedési minisztériumot, hogy a légitársaság főrészvényeseként az okozott kár megtérítése és elrettentés céljából hajtsa be az anyán az alaszkai kitérő és a késedelmes Los Angeles-i megérkezés többletköltségét. A behajtást megnehezítheti, hogy hasonló esetekre nincs jogszabály Tajvanon.

A tajvani sajtó egymillió tajvani dollárra (8,7 millió forintra) becsüli a légitársaságra hárult többletkiadást, a CAL azonban azt közölte, hogy még kalkulálják a költségeket.

Top 0