• Külföld
Faktor

Trump nagyot nyert, Clinton-Sanders: 1-1

A republikánusoknál négy, a demokratáknál két államban szavaztak a nyári konvenciók küldötteiről. Donald Trump simán nyerte az első két államot, Michigant és Mississippit, Hillary Clinton óriási fölénnyel nyert a kisebb államban, Mississippiben, de szoros versenyben - meglepetésre - kikapott a nagyobb Michiganben Sanderstől. Marco Rubio nagy bajban: egyelőre mindkét államban az utolsó.

Eredmények

Demokraták

Michigan

EZT IS AJÁNLJUK:
  feldolgozottság: 99 %

  1. Bernie Sanders                           49,8 %                             63 delegált

  2. Hillary Clinton                           48,2 %                             55 delegált

  Missisippi

  feldolgozottság: 99 %

  1. Hillary Clinton                              82,6 %                           29 delegált

  2. Bernie Sanders                              16,4 %                             4 delegált

  Republikánusok

  Michigan

  feldolgozottság: 99 %

  1. Donald Trump                          36,5 %                                25 delegált

  2. Ted Cruz                                   24,9 %                                16 delegált

  3. John Kasich                              24,3 %                                16 delegált

  4. Marco Rubio                              9,3 %

  Mississippi

  feldolgozottság: 99 %

  1. Donald Trump                           47,3%                          24 delegált

  2. Ted Cruz                                    36,2 %                         13 delegált

  3. John Kasich                                 8,8 %

  4. Marco Rubio                                5,1 %

  Idaho

  feldolgozottság: 97 %

  1. Ted Cruz                                      45,4  %                         14 delegált

  2. Donald Trump                             28,1 %                           9 delegált

  3. Marco Rubio                                15,9 %

  4. John Kasich                                   7,4 %

  Hawaii

  feldolgozottság: 93 %

  1. Donald Trump                              42,4 %

  2. Ted Cruz                                       32,8 %

  3. Marco Rubio                                 13,1 %

  4.  John Kasich                                   10,4%

  Exit pollokA CNN és a Fox News exit pollja szerint Hillary Clinton óriási fölénnyel nyerte Mississippit, ahogy az várható is volt. Nyert Donald Trump is, ami azért jelentős győzelem, mert Mississippiben a republikánus szavazók 71 százaléka evangéliuni keresztény - márpedig köztük jelentős a Tea Party és Ted Cruz támogatottsága.

  Donald Trump megnyerte Michigant is. Itt viszont a CNN exit pollja meglepetésre 52-46-os Sanders győzelmet jelez.

  A beszédekElőször a már Floridában kampányoló Donald Trump állt a választók elé. Először gúnyolódott kicsit a republikánus párteliten, akik kétségbeesetten próbálnak jelöltet találni helyette. Aztán arról beszélt, hogy sok olyan hatvan évesnél idősebb választóval találkozik, aki azt mondja, még soha nem szavazott senkire, de most rá igen.

  Trump a floridai Jupiterben ünnepelte győzelmét (fotó: Europress-GettyImages/Joe Raedle)

  Trump a floridai Jupiterben ünnepelte győzelmét (fotó: Europress-GettyImages/Joe Raedle)

  Miután korábban Marco Rubiora ráaggatta a "kis Marco" jelzőt, most Ted Cruzt látta el a "hazug Ted" jelzővel. Szerinte nevetséges Cruz kampánya, miszerint ő az egyetlen, aki meg tudja verni Donald Trumpot.

  Némi meglepetésre azonban Paul Ryant, a képviselőház elnökét dicsérte, mielőtt kiemelte volna, hogy ő az, aki meg tudja verni Hillary Clintont, mondta.

  Bernie Sanders magyar idő szerint hajnali öt előtt néhány perccel állt ki, akkor, amikor 80 százalékos feldolgozottságnál már biztosnak látszott a michigani győzelme. Már ő is Floridában kampányol - Miamiban beszélt - így tőle szokatlanul rövid beszédében (összesen 3 percig tartott) a "fantasztikus éjszaka" értékelésekor a helyi szavazókhoz beszélt, amikor azt mondta, hogy a kisebbségek - így a latinok - közül túl sokan vannak börtönben. Ennél többre már nem is maradt idő.

  Egyes kommentárok szerint Sanderst annyira meglepte a győzelem, hogy hirtelen kellett összehozni egy győzelmi beszédet Floridában (Clinton nem is állt ki nyilvánosság elé).

  A választást megelőző közvéleménykutatások megerősítik ezt: Michiganben nem volt olyan kutatás, ami Sanders győzelmét jelezte volna, sőt a márciusban végzett hét kutatás átlagosan 22 százalékos Clinton győzelmet jósolt.

  Meglepő nyitányA liberális NBC News és a konzervatív Wall Street Journal ma közzétett közvéleménykutatása meghökkentő eredményt hozott. Eszerint a republikánusoknál még versenyben lévő négy jelölt között országosan mindössze 10 százalékpont a különbség - ráadásul nem is Kasich az utolsó, hanem Rubio!

  NBC News/Wall Street Journal márc. 3-6

  1. Donald Trump                      30 %

  2. Ted Cruz                               27 %

  3. John Kasich                          22%

  4. Marco Rubio                         20 %

  Bár Cruz szoros versenyben követi Trumpot a kutatásban, paradox módon ez mégis neki a legrosszabb. Egy adott intézet vagy lap kutatásait ugyanis elsősorban a saját korábbi kutatásaikhoz kell mérni. Márpedig az NBC News és a Wall Street Journal utolsó, három héttel ezelőtti kutatásában még Cruz vezetett és azóta csak ő esett vissza az akkor mért számokhoz képest.

  Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy az ABC News és a Washington Post egyidőben végzett kutatása ennek ellentmondó adatokat hozott: náluk Trump simán vezet Cruz előtt és Kasich messze lemaradva az utolsó (Trump 34, Cruz 25, Rubio 18, Kasich 13 százalék)

  A demokratáknál az NBC News és a Wall Street Journal Cinton sima előnyét mérte

  NBC News/Wall Street Journal márc. 3-6

  1. Hillary Clinton                        53 %

  2. Bernie Sanders                       44%

  Az ABC News/Washington Post kutatásban Clinton 7 százalékponttal előzi Sanderst.

  Innen indulnak

  Valahol Michiganben fotó: Europress-GettyImages-Bill Pugliano

  Valahol Michiganben fotó: Europress-GettyImages-Bill Pugliano

  A republikánusoknál Donald Trump vezeti a versenyt, bár az eddigi eredmények sugallta különbségnél kisebb előnnyel. Jóval nagyobb szakadék van a második Cruz és a harmadik Rubio között.

  A megszerzett delegáltak száma a március 8-i primary-k és caucusok előtt (a listán szerepel a már viszalépett delegáltakat szerző két jelölt is, akik még nem nyilatkoztak arról, kit támogatnak):

  delegáltak száma, GOP

  1. Donald Trump                       389

  2. Ted Cruz                                303

  3. Marco Rubio                          154

  4. John Kasich                             37

  5. Ben Carson                                8

  6. Jeb Bush                                    4

  A demokratáknál Hillary Clinton előnye jelentős. Ráadásul náluk azt is tudni, hogy már 472 szuperdelegált biztosította támogatásáról, míg Sanderst csak 23. Ők a demokrata párt választott állami vagy szövetségi tisztviselői, akik szabadon szavazhatnak az elnökjelölő konvención. Mivel azonban bármikor megváltoztathatják szándékukat (ahogy azt például 2008-ban tették a kezdetben Clintont támogató majd Obama mellé álló szuperdelegáltak) táblázatunkban nem vettük őket figyelembe.

  delegáltak száma, DEM

  1. Hillary Clinton                       678

  2. Bernie Sanders                      477

  Az esélyek

  "A csendes többség" - Donald Trump Richard Nixon klasszikus jelszavával kampányol, már Észak-Karolinában (fotó: Europress-GettyImages-Sean Rayford)

  "A csendes többség" - Donald Trump Richard Nixon klasszikus jelszavával kampányol, már Észak-Karolinában (fotó: Europress-GettyImages-Sean Rayford)

  Bár sorsdöntő a ma este, több jelölt már a március 15-én választó államokban kampányol (Sanders és Rubio például már Floridában van). Ami azt is mutatja, bárhogy végződik a ma este, nagyon kicsi az esély arra, hogy fogyatkozzon a mezőny: egy hét múlva is hatan lesznek még versenyben a maradék két helyért. Sőt, a republikánus sereghajtó John Kasich Michiganben akár nagy sikert is arathat ma éjjel.

  John Kasich MIchiganben javíthatja esélyeit március 15-e előtt (fotó: Europress-GettyImages-Scott Olson)

  John Kasich MIchiganben javíthatja esélyeit március 15-e előtt (fotó: Europress-GettyImages-Scott Olson)

  Akad ugyanis egy meglepő kutatás, ami szerint Kasich akár meg is nyerheti Michigant, ahol ma a legtöbb, 59 küldöttről döntenek a republikánusok. A többség szerint azonban Donald Trump nyer. Az más intézeteknél is biztosnak tűnik, hogy Kasich-al küzd meg, a harmadik helyre pedig mindenki Ted Cruzt jósolja, aki jócskán megelőzi Marco Rubiot. Ha így lesz, Rubio újabb nehéz estével készül saját államára, a március 15-én szavazó Floridára. A RealClearPolitics átlaga Trumpnak 37,3, Kasich-nek 25, Cruznak 19,8, Rubionak 10,0 százalékot jósol Michiganben.

  Ted Cruz a kansasi caucus napján (fotó: Europress-GettyImages.J Pat Carter)

  Ted Cruz a kansasi caucus napján (fotó: Europress-GettyImages.J Pat Carter)

  Mississippiben egyetlen kutatást végeztek az elmúlt hetekben (sőt, az elmúlt fél évben), eszerint itt simán, több, mint 20 százalékos különbséggel nyer Trump, Cruz és Rubio a második helyért küzd, Kasich leszakadva a negyedik, tíz százalék alatti eredménnyel. Igaz, ez a kutatás is még februári, így az ötödik helyen 5 százalékkal még ott van a már visszalépett nyugdíjas idegsebész, Ben Carson.

  Marco Rubio már saját államára koncentrál, Floridában, Tampában szelfizik a választókkal(fotó: Europress-GettyImages-Joe Raedle)

  Marco Rubio már saját államára koncentrál, Floridában, Tampában szelfizik a választókkal(fotó: Europress-GettyImages-Joe Raedle)

  Idahoban is február második felében végezték az első és egyetlen kutatást, ez is Donald Trump biztos győzelmét mutatta.  Igaz, ez csak bő 10 pontos előnyt mutatott Ted Cruz és az 15-öt az őt szorosan követő Marco Rubio előtt. Kasich itt is jócskán lemaradva a negyedik.

  Hillary Clinton áll be egy szelfire Detroitban, Michigan legnagyobb városában (fotó: Europress-GettyImages-Bill Pugliano)

  Hillary Clinton áll be egy szelfire Detroitban, Michigan legnagyobb városában (fotó: Europress-GettyImages-Bill Pugliano)

  A demokratáknál csak két államban szavaznak ma, Michiganben és Mississippiben. Mindkettőben Clinton vezeti a kutatásokat. Mississippiben a nagy számban őt támogató afroamerikai szavazók (a választók 61 százaléka afromaerikai a CNN exit pollja szerint) miatt valószínűleg elsöprő győzelmet arat. Michiganben viszont van tét. Nem az, hogy ki nyer- ha Clinton kikapna, az nagy csapás lenne az egykori first lady-külügyminiszternek. Hanem az, hogy 10 vagy 30 százalékkal nyer - ez egyáltalán nem mindegy.

  Bernie Sanders a michigani Dearbornban egy nappal az előválasztás előtt (fotó: Europress/AFP-Geoff Robins)

  Bernie Sanders a michigani Dearbornban egy nappal az előválasztás előtt (fotó: Europress/AFP-Geoff Robins)

  Összegezve: a republikánusoknál vesztésre álló két jelölt, Rubio és Kasich a saját államaira, Floridára és Ohiora készül, ráadásul a már említett új kutatás országosan mind a négy jelöltet 20 és 30 százalék közé méri, Sanders pedig az év első két hónapjában több pénzt gyűjtött a kampányra, mint Clinton - így szélsőséges eredménynek kellene születnie, ha a ma éjjel után bárki visszalépjen.

  Top 16